[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
頂 get 錯哂
藍精靈on9 掛
請問巴打宜家邊到有得walk in 買pro? 謝謝
根本係技術落後咗,apple 嘅soc快兩代, 仲要唔使畀intel 賺。
計返高階嘅cpu 佔部幾咁多成本,佢交唔到貨等收皮
MKBHD 又被鞭屍

讚緊鐘文澤
毫不意外地,m1 mac玩到手機game但得滑鼠單指操作
希望好似an模擬器咁,加返鍵盤模擬multi touch
有得用手掣玩嘅game就好好多
快啲搵人接火棒
雖則MBA叫做最抵屌
但有無人同我一樣係買MBP,仲要升做16GB RAM

因為想用好小小唔洗就住
我打算買icloud睇上面講低配版都係唔好加錢好啲,但你如果打算長用嘅話就另計
有錢當然每代都換同打爆佢
甚至有人幫你買埋做埋data transfer 自己唔駛煩
我都諗住買mba 其實air同pro除咗cpu gpu分別
仲有冇其他唔同?intel機就話pro散熱好d ,咁依家係咪已經差別不大?
買MBA低配主要係想用最平嘅價錢搶先體驗Arm Mac
如果個發展好撚得就用住等Pro14/16打爆佢
唔撚得就睇下trade唔trade走佢
我都係睇完上面講低配版都係唔好加錢好啲,但我想用MAC的其中原因又係想試下個SYSTEM同個埋FINAL CUT PRO 同 LOGIC PRO,所以都好1516緊。
長唔長用真係睇個效能會唔會跌到好誇張
打算轉會做mac撚
有幾樣問題想請教
小弟主要係粗剪片 唔多特效
剪4k h264片 a7iii拍

ram方面 x86同arm應該冇得直接比較要幾多gb ram? 8/16gb ram點揀?
ssd方面 我見好多mac用家係預左要外置ssd
咁部機預幾多好?係咪通常最好d素材可以放落主機到剪 定係直接插住外置ssd剪?
如果你只係旨在玩下
Air會抵玩啲
Pro好咗嘅嘢同收多嘅錢唔成正比(根據啲review)
不過最正確嘅方向都係軟件原生支援返鍵盤
今年wwdc先講到game controller framework加咗GCKeyboard & GCMouse
yes 冇咁大
30mins workload 都有MBP 80-85% 性能

留意MBA 係得GPU 7/8 效能再8折其實都唔少嘢
分分鐘MBP 可以全程60fps 打機 MBA 做唔到
雖然我自己唔會用Mac 打機
其實我都係預用幾年
打爆左放返出去個價都有個底
最佳化都係搞兼容&效能先,點會無端端去縮個size

通常AAA game啲高解析度材質先會特登去optimize個size,解壓縮都要消耗效能
可惜因為錢銀問題無更新落去

用得耐會跌

我都想用Logic pro我揀air其中一個原因係唔會有風扇聲,錄音個陣如果錄埋入去就麻煩,同埋我只係興趣唔係搵食,可能air用得耐慢咗都夠我用

而唔揀pro除咗個風扇之外,亦因為MBP短期內(半年至一年)有機會有大升級,所以就算效能唔夠用,對我嚟講都係短暫因為之後會轉機
macOS始於係多工os,你只玩iOS/iPadOS嘅app都會開到好多個出嚟
iPadOS大不了split screen兩個app,背景嗰啲app freeze咗kill咗都冇問題
30min wordload 原來都差段距離
平時剪開片30min肯定過
你地係咪打算一日推爆一個post
自用2020舊air
公司用新air
新air明顯電勁持久,開好多chrome又唔會熱
好後悔冇等新機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞