[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
即係唔得
教育價唔可以walkin買
唔可以網上買完去pickup
我特登打過去問仲比條友串左句
話:呢個policy都好耐架啦喎

至於教育價配gift card個問題
我暫時夾埋用未比佢cut單/reject

岩岩入左部8+512既pro
諗住用到M5 mac
手頭有部mac mini 自己換左32gb ram, 唔知點甩手 係咪砌返原廠ram 入去官方trade in 就算
我用學生優惠買 但係佢冇check我學生證
尖咀入手咗Pro 16GB 1TB

download咗Ps黎試,都幾順。唔錯

另外,真核電,試咗3個鐘先扣咗20%左右電。CLS
其實air同pro有咩大分別?根據官網好似唔大分別喎
唔知幫唔幫到答問題
我美國撚 之前用edu store買iPad air用到gift card(用trade in macbookair 攞返黎既gift card)
英文版policy都係寫差唔多既野 都係講可能
去誠哥算啦樓上有詳情
system: 15GB
跟機apps: 20GB (iMovie同GarageBand佔4GB)
system cache: 你預20GB base,俾夠50GB佢膨脹
姐係基本佔位大概50-80GB
係咪講緊我?
我係指裝埋啲剪片/音樂app就差唔多100GB
https://www.apple.com/hk/trade-in/
Check下值唔值錢先啦....唔值嘅自己收藏算.
用返卡算
唔該巴打
咁256+external都應該夠
不過我用logic pro睇怕都要升到512
Garageband剷咗佢啦,有幾多人係玩音樂
有gift card未用既就用埋張gift card + 尾數用credit card 找
你個情況要RAM多過要SSD

咁係幾正呀馬
唔好咁啦
我要用gift card呀
同埋買左先見到上面講
有冇人知今日有冇air/mini walk in?
flutter 好似run pod install
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞