[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
IE

不過我想講係M$要驚嘅係自己將來條路要點行
轉architecture對Intel AMD絕對係毀滅性
唔轉啲laptop完全唔夠Apple打
行雙軌又做死developer,開發成本又要上升
蘋果下一步應該要整頓下班藍精靈
tb同type c 都當一樣 真係想死
以依家Apple賣緊街嘅軟硬件嚟計
佢地比M$更有本錢做surface pro呢類2-in-1
推得好快 冇機響手憑空討論lm
咁可以叫老婆去馬
佢成日燥底話佢部2015 mba唔掂

最大分別係用safari上YouTube full screen個陣,前兩個OS都會freeze幾秒
局住用chrome睇就會chur 鳩哂ram同風扇狂轉
依家終於可以用番Safari睇YouTube,完全唔會freeze
藍精靈喺講呢啲一定唔夠我哋熟㗎喇
佢哋最熟應該係得store policy
問佢哋改咗啲乜佢哋係即刻答到你
對Ryzen 暫時贏唔晒,要靠optimization
對舊Intel 真係讓半臂用Rosetta 都贏
不要再看了
Virtualization man

當初Windows 7 都用呢樣去兼容Windows XP
俾我我會backup documents, downloads folder reboot CMD + R 咁洗機

亦試過time Machine selectively 還原,但呢個方法要6個鐘所以咪搞
"用咗 6 7 個鐘 跌到85 "
睇到我覺得好荒謬又好刺激
Sorry, 6, 7 hours of usage and battery from 91 to 85?
M1
Air作為入門款
可以唔加錢我都唔會加
之前 Steve Jobs 都講過 OS X 有 secret double life

10.0 -10.4 出街淨係得 PPC version 但內部所有野都 compiled to both PPC and Intel.
arm mac駁唔駁到 qhd 100hz mon?
會買8core 16gb ram,諗緊air定pro好
touch bar對我冇用
學緊ai ps同剪片,未來會用到,但唔係好pro搵食果d,純粹做marketing野有時可以自己搞下

琴日問藍精靈佢話佢地試過開app,pro快少少,同埋話d spec寫出嚟一樣但graphic card係有少少唔同

好糾結
估唔到8gb夠用
multitaking e.g. 開好多safari tabs
原本要靠多RAM去維持反應性

結果到目前為止包膠全部話8gb 好順
Ching個SSD幾大
唔記得83定85
總之記得臨瞓先再差一差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞