[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
Air 2020 i7係未出ARM之前都已經係半個IQ Test

搞掂,尋晚買,交文件,岩岩批左
2008 - 2012蘋狗設計仲係效能先決
而且當時煙條基本上係無對手,唔需要出一堆好難散熱既CPU
提曬水都BTS 買
應該係2015咁上下?
windows/mac用家都開始屌intel牙膏
6月WWDC講話年尾出M1 Mac我就放咗
Cinebench SM 完成晚仲有幾多分?
用緊14nm+++
想問下FCP同LOGIC PRO可唔可裝去EXTERNAL SSD?

諗緊駛唔駛256 上512
加少少, i3 雙核 MBA 變4核i5 MBA
真係Pro 錄音都唔會用MacBook 內置Mic 錄會有私家Mic錄嘅
用到OpenVanilla
BTS嗰班見有著數就乜都衝
救唔到㗎喇
我BTS完咗無耐就放咗
避開BTS期間劏耳機/MacBook嗰班友
原則上可以,不過呢兩隻都會響Library/Application Support度裝多好多GB野 (甚至你有effects / plug-in就更多)
production apps都係用番內置去行啦
外置係俾你行one-off session (例如games)、或者media cold storage (RAW footage / DSLR RAW)
由2016年換design 之後柒足咁多年
拎去天才吧有冇得整?
我宜家有部 i5-1135g4 16+512 2k
唔知轉唔轉會好
轉會好處就係電好用好多,cpugpu都勁D
壞處就係ram hardisk都細左,同埋好似冇左雷thunderbolt 4
BTS 得iPad 買得過
刀仔鋸大樹
你個spec好新喎
本身係咩機,用嚟做咩?
聰明既人都唔會買mba做炒賣/買黎用
晨早連Apple發佈會都講埋你聽年已有arm架構既產品出,官方都提哂水仲買既人真係唔好後悔
zenbook
攞黎上網用
但粒電真係唔得,得3-4個鐘

但iPad Pro本身都過渡味濃
都係啲準備過時嘅嘢
4月先出過ipad pro
除非apple又玩野同年出多部pro
唔係過時味濃極有個譜既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞