[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
我應該會選擇8GB + 512,但會選返7 CORE GPU
雖然只係差6百幾,但我覺得自己其實係唔識感受到7 CORE同8 CORE個分別。

睇左唔少REVIEW,感覺上AIR對我呢個新MAC試用家及輕度用家比較適合,AIR今次用M1已經可以做到簡易的剪片,錄音等。
加上今次如果我選擇打爆,其實只係可以打爆到13吋的PRO,我覺得自己如果用得好同適合用MAC,我會選擇打爆16吋的PRO多D而唔係13吋。

雖然話256可能會夠用,但我相信自己都起碼用2-3年,加上樓主都講其實軟件用返內置STORAGE好D,所以在用最少錢的情況又滿足2-3年的TARGET之下,8GB + 512 + 7 CORE GPU的AIR應該係我的選擇。
想換16+256 air,但想佢出部更輕嘅,等換殼好似理智啲
7core 同 8core gpu既mba其實差幾遠,搵極youtube都無人講
就係極少分別,within margin of error咁細分別,所以無撚人理
我個人會當兩粒野一樣效能
Thanks bro, 咁決定 256 加16gb ram
本身仲諗住pro
因為長期駁mon驚air冇風扇會太熱
依家睇d評測air熱極都係40度就唔諗pro了

不過最閪既就係得兩個tb port, 1個駁mon 1個差電都無曬位
Mba冇風扇如果玩total war三國會唔會玩到好熱呢
好睇你點用

我狂用excel ,會用嘅功能都齊晒

冇撚晒d keyboard hotkey

搞到好多動作慢左好多,做起粗重野效率係低左少少
蘋果 M1 輸給了 Zen3 和 Tiger Lake CPU,後者似乎仍然具有優勢。

多線程性能取決於設計的內核數和功耗效率。M1 在這裏輸給了 2017 年的 15 英寸 Macbook Pro,它使用的 Intel i7-7820HQ 具有 4 核和 8 線程,得分翻倍。
依個應該希望軟件更新可以支援返 都好重要下
有無巴打知道部 m1 macbook pro 唔著風扇點搞
我玩besiege 玩左陣 成部機都熱 個keyboard仲要辣手
但係個風扇完全唔轉 摸後面完全無風 靠埋個耳仔去 都係無聲...
唔換殼咁你咪以後都唔洗換
據《彭博》,台積電在2nm工藝上取得重大內部突破,並預計2nm工藝可以在2023年下半年進行風險試產,在2024年進入量產階段。

依家買部機玩到2024/2025再upgrade
屌⋯⋯有聲
篇文Tiger lake single core高得M1嗰10分
但輸multithread成三千分喎
風扇收音呢個問題唔洗擔心,
我部intel mba風扇嘈到好似飛機咁都好,一開siri就會即刻停風扇,聽完會再起飛
部A12Z DTK 都快過我部 2017 MBP 7920HQ多多聲啦
8gb ram夠用?點解唔16gb ram? 8gb驚好快之後會唔夠
我想睇佢引用嗰篇野原文究竟係用咩野方法推個咁既結論,搵野黎笑吓都好
佢講緊錄音室堅係咪錄嗰時
你拎任何device入去幫你都得,但係前題係佢唔可以嘈/干擾,同你去聽音樂會或者睇戲要mute電話一樣
12" rMB同iPad Pro就係因為fanless所以樂手界別係好受落
應該係binning
Intel嗰種binning就劣質品多到可以分i3 i5 i7 i9三四級
人地台積電據稱良率有90幾%,淨係夠貨擺入去一款底配公廁機
仲要主clock不變,主核數不變,係響最唔重要既GPU core度偷走一核
誠哥係咪姐係豐澤
岩岩去到見門市連試機都未放出黎
係咪姐係未有得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞