[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
揾學生/是但一間學校教職員幫手買啦
內置

但我會裝大app (Logic)
諗緊256夠唔夠
我同好多巴打都買袋底8GB 256GB Air
個邏輯係做白老鼠唔想投資太多,買番黎都係做跟身實驗玩野機唔係主力(我有部iMac 64GB RAM同另一部16GB RAM i5 Pro)
不過用左一日半日部野發覺佢用RAM唔似舊時Intel Macs咁樣,成條數唔同計法的,個RAM pressure係少過以前一樣8GB既Air / Pro
你如果長遠用就俾多少少升去16GB買個安心,輕度剪片同音樂apps都用得著
至於Pro就唔好,今次Air同Pro個差距係史上最近
而且有其他錄音巴打有提,部Air因為無風扇,你永遠唔需要怕拎佢入去錄歌嗰時發瘟嘈住晒,對音樂撚係一大賣點
都係 但係我係諗緊多1粒gpu真係差好多?
強制熄風扇以前得不過今次M1個security基制未知俾唔俾你咁做
都會用返幾年啦 但係好似真係貴好多 連埋ssd個價 都差好多 果1500蚊夠買1tb ssd...
7 vs 8 core GPU差唔多無分別
感謝 好人一生平安
咦,咁反而聽你講唔太需要著重風扇𠵱個位?
本身以為長用嘅話>5hours,有風扇散熱會好啲
但聽你咁講,風扇啲聲都幾嘈下
我未用過mbp唔知啲風扇聲有幾嘈
有冇人m1 mba 用discord有問題? 我發現我discord 用唔到 開咗但咩都display 唔到
但吊詭嘅係第一次run冇問題熄咗佢再開過就變到咁
不過M1個architecture據報已經有PCIe4.0 storage controller
姐係Apple鍾意的話係可以響下水中階高階機放足4.0速
好多謝你呀師兄,你解釋得好詳盡
8gb air 夠唔夠玩?定要 16gb
師兄另外想問,咁7GPU同8GPU分別大唔大???
Rosetta terminal 行flutter run都唔得?
巴打可以試下Rosetta Terminal:
sudo gem install cocoapods

https://github.com/flutter/flutter/issues/65131#issuecomment-695365802

再唔得可以試下arm native
因為dependency ffi gem應該已經update左apple silicon support
先裝ffi再裝cocoapods
gem install ffi -- --enable-system-libffi
pod install

https://github.com/ffi/ffi/issues/814#issuecomment-664824997
風扇點都有用
但因為粒U本身都唔熱
所以把風扇相對比唔算太重要(除非你預咗長期chur部機)

風扇聲可以聽下呢條片7:30
有新舊MBP比較
https://youtu.be/tTxZZ48FG4s
長用5個鐘,唔等於5個鐘都chur到佢要吹風扇
你個workflow具體去唔去到強逼佢吹扇如果唔係就降頻,呢樣野無人答到你

所以買袋底Air有一個玩法就係,拎一部最低公因數config既Apple Silicon Mac番黎去測試你個workflow,用最低成本去拿捏第時要買咩野spec既Apple Silicon Pro機,甚至你好彩的話袋底Air原來係夠做
咁你用返幾年就買好少少都正常
我有機會換機,怕今次洗太多唔值啫

加ssd都真係幾貴好似割咗忽肉咁
其實T7入面個Flash memory同970 EVO Plus一樣
不過controller唔同
無話邊個好啲
但直接買T7唔洗買個盒應該平啲
想問下有冇人去誠哥買,知唔知有冇得買埋呢個package
可憐,勁少ios app有mac版
比預期更少
想問下你地會係邊度放機?因為移民想放走部19年iMac , 係咪都係dcfever ?
呢個要跟apple ID買
誠哥唔會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞