[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
15分鐘內,我估係系統send出黎
依家用緊 Touch Bar i5 mbp 爆左位 諗緊轉唔轉m1 mini 有冇好提議
喂原來iOS apps響M1度行係唔一定經App Store download
如果你有用Enterprise版iTunes或者iMazing,可以拎到非jailbreak既.ipa (姐係個Apple ID要同你部M1 Mac match),Big Sur係會幫你行第一次嗰時gen一隻wrapper出黎
之後隻iOS app行唔行到就睇佢入面堆code有幾update / 無同衣家API撞
你由laptop變desktop?
有冇人用部mac黎擺舊相 會唔會相對穩陣
感情問題一律建議分手

性能嚟講m1應該完爆任何舊intel mac
所以要睇下你有冇咩特別program要行
睇下裝唔裝到
唔太刁鑽嘅話多數都Ok同有巴打試過
本身部laptop 插住mom 都唔拎出街用
咁其實爆左位姐,唔浪費既可以加外置
前提如果你都係想有個理由換機
就即管換啦
條友擺明搵藉口換M1啦
根本CD-ROM追post呢兩日唔問都知我地會點答
mkbhd 講嘢慢又冇insight 但用好貴嘅Red camera 去拍片
可以睇下靚片同實物質感 所以我就算喪屌都有時睇埋佢啲片
Unbox therapy就睇浮誇演技
Linus就睇佢屌
Dave2D就睇正經
MKBHD就睇剪接

各有特色
部pc 壞九左,去士多買左air basic 版,一般文書用,最多得閒睇下片
去到藍精靈不停話出pro,個mon 靚過air 點點點
我唔想問自己呢條問題亦知答案
但一見到佢個樣就要loop 一次 佢坐係度定企係度
可能唔查你呢
唔知可唔可以喺有Apple Care 情況下,整壞部intel ver. 換咗部Apple Silicon ver..🤣🤣
2-3年之後應該唔會仲有intel parts喇掛🤣🤣
Sor, 負皮左
問得姐係想換
等緊SanDisk / Samsung T系減
琴日美森Samsung 970 EVO Plus 2TB史上最平,兩千之內標價,計埋prime / code / 簽卡有人搞到千四蚊出黎
今日好似已經掃晒
買幾隻hdd bt用 再買一至兩條ssd
唔好推po 啦
次次入硬件台都見到M1 po
就黎買macbook 冇用既我都想買部啦
暫時唔會發生,呢家一定有仲大量Intel Air翻新機/零件存貨
不過如果你買三年Care,去到兩年幾之後做呢個動作話唔埋有機會
MX MASTER 3
MX KEYS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞