[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
本身有部macbook pro
想買部imac/mac mini for剪片
諗唔到買邊部好
我隻Caldigit TS3+睇落冇事
mon/HDD/喇叭/Logitech粒wireless sensor全部都用到
Apple證實了這消息...
巴打換嘅意思係去trade in?
唔該2位巴打

iStat Menus 係咪最好嘅Mac monitor? 諗住夾family plan
個人唔鍾意個tone太打手/吹奏feel
但新Air俾到我一種以後都唔想用其他Intel機嘅感覺
希望M$快啲搞好埋部Arm Surface Pro X

真係怕忍唔到手
你部desktop平時用幾多gb ram
我都係mac 8gb desktop 16gb,兩部都係用6成左右
有需要時咪 TeamViewer 控desktop 用

正啊喂
Pro 2013
8+256 仲用緊
等佢再出好啲先換
最袋底中學用到依家大學
我有部用咗3個月既2020 16gb base model MacBook Pro 13 inch
應唔應該賣咗佢換m1 MacBook Air? 如果賣 應該賣幾錢
平時只係general web browsing, netflix睇戲, 同 Logic Pro
同問
唔係呢個post都唔知原來咁多人今年買咗intel macbook pro
Macbook Pro 2011 文書機+輕量Logic Pro
(自己換咗SSD,風扇嘈,不過係有啲感情)
Early 2015 pro
想買新macbook. 但Photoshop 果啲用仲用唔用到?
Ching忍到粒粒芒
如果我部用咗三個月嘅2020 16gb base model MacBook Pro 13 inch
你覺得可以放幾錢
我今日響公司試插部Air去:
1) 4K projector through AV pre-amp (type-C to HDMI2.0)
2) 一隻TB3 dock 出1440p over DP
3) 一隻TB3 dock 出4k60Hz HDR
4) 直插4k60Hz巨mon (type-C)
5) Satechi dock出4k30Hz HDMI FHD
直插4k60Hz (非HDR)嗰次仲測試埋Netflix (搞唔出4K) 同YouTube (4-6K HDR)
無一次有覺得發熱,其中有用IR槍check都係30度上下
我諗要間房個室溫高,隻MB坐響個好差氣流既位,同埋要插mon行好多個鐘先會有heat build up
唔知m1 pro 用唔用到adobe全家破解版呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞