[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
係呀,教育價開始永世都無得walkin搞
仆街我下post要大字置頂
https://youtu.be/KctnfI_lTio

4K@60fps剪片,Air render得最快
今代pro同air個差距細到
fb lihkg youtube,通常每樣都開幾頁睇唔同樣
然後股票app tg等等

洗唔洗上埋8core
近年apple真係想係效能上拉近air同pro之間既距離
就好似ipad air同pro咁
分別在於硬件層面上
應該唔洗
不過等多幾日有多啲review 保險啲
一樣冇人睇
我係你就打爆佢咪撚過半年又怪叫又話慢過撚
琴日埃及佬做十幾廿個唔同test都有差唔多現象
而且堆task有唔少係會chur幾分鐘以上,例如unzip大file同compile
我就係睇左先下到決定即時去馬袋底Air
想知ram同hardisk可唔可以自己加
其實衣家上連登FB都要升16GB個時代已經過去
M1唔需要獨立VRAM,Big Sur + Safari個memory / cache management,避開唔同Chrome,呢三樣野夾埋應該令到8GB對普通用家夠做
部MBA仲要夠平
我諗唔急換機
多數應袋底版air
要performance 就寧願等高階機轉M1先換
現有機款打爆感覺上唔太著數
無,你當衣家好似買iPad咁,day1個spec就係佢死亡個spec
真係純體驗,撚一兩年換機買袋底air就夠
長用打爆佢其實無蝕
今次apple整arm m系列真係革命性
總之唔好投資太多 (少少都唔好)
盡量計算清楚自己可以接受最細幾多GB SSD,同係唔係必需要16GB RAM
因為睇個勢,下代Air / 細Pro或者甚至同代 14" 16"係將會勁到爆
我宜家用緊16+512
路過搭單問:咁可唔可以網上買完 approved左學生再落士多pick up?
學生冇pick up
根據近幾日有經AOS edu訂機巴打講,係唔得
總之蘋狗似乎唔想門市員工去做verification嗰part
一定會
iPhone iPad Apple watch
下 唔會好麻煩姐。幾個月前幫人買2020 air,都係比學生證佢攞入房 10秒行返出黎話ok 俾錢走人
等等,講清楚d或者等真係有做既巴打講:
approval係一定要網上做,而且好似唔再抽樣係單單都要 (根據同我吹水嗰隻藍精靈講法)
而store pickup唔知係咪因為同樣原因響edu嗰面係唔俾呢個option
似係讀官方稿嘅真戲子
冇自己去發掘件產品嘅特性

例如鐘文澤佢會搵咗個AI app 去除樂器聲,去到周杰倫首歌變清唱,示範Neural Engine 用途
MKBHD 獨家資料就剪片剪一段NBA 比賽片段同佢手上嘅機型做對比

有睇官方第一手消息嘅人,甚至條條MKBHD 片都睇嘅佢嘅忠實fans 其實唔會喺佢啲新片discover anything new.
YouTube 2倍速播放都唔夠用,佢channel 應該整個專用嘅4倍速播放
而家有冇人test過8g同16g分別大唔大?
諗緊mini出咩config好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞