[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
你懷裡偷閒睇幾段youtube點都會有
同埋剪片唔想下下窒耳筒
賣ipad pro
買mba
有冇得諗
我覺得由120hz轉返60hz係一種downgrade
所以要哂兩樣
所以我有買個員工仲讀緊書 可以拎折頭
下代Air / 細Pro 會係下年?
定係兩年後?
小朋友先要選擇
我有埋magic keyboard,到時都係執塵
用ipad air價放出去
應該吸引到好多想買pro但只夠錢買air嘅人(ipad)
換左M1終於唔洗擺把風扇長吹部MacBook 好撚滾動
m1 係咪 肯定可以將 apps 放係external ssd?
mid 2014 mbp, 已入手m1 macbook pro 16 256
枉我SH左咁耐,忍手忍撚曬咁多代butterfly keyboard機, 再忍埋皇恩浩蕩有返esc制既intel mbp13, 終於有得換機
忍咁耐終於爽返舖
仲係要忍垃圾touch bar
見教育價無m1 16現貨
所以上網訂左了 12月有得拎
日子好難過
macOS 啲App 一直都可以就咁拉個.app File 出external Run

但iOS/iPadOS 版嘅App 唔知Dl 落嚟仲係咪.app file 同 唔知搬唔搬到去external storage
sad but true
己經第一時間SET咗default show F1-F12
新mba speaker差得好緊要?
同ipad pro比較又點呢?
本身用緊2015 MacBook air 8gb ram,
而家開zoom share scree,開多幾個app有時都有啲lag,所以想換過部。
想問一下大家覺得MacBook air m1 8gb ram夠唔夠平日文書用?還是長遠黎講我應該上16gb ram好啲?
其實同出面比唔係超差,不過Apple產品之間MBA算平均以下
而今代M1 MBP應該係承繼Intel高配個speaker layout (左右各一個subwoofer而且都幾大),同埋用左16"先開始用既高質部件

[Mac撚] 用家/買機集中討論(52)
袋底Air或成最後贏家

https://lih.kg/2291224

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞