[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
對,咁咪買pro
我唔要touchbar + 要0聲量啫
8gb ram,256都夠做
thx ching 今日出去撞下版先
因為上個post追咗陣啲人話好似冇得教育價walk in
但我唔sure 係講緊教育價定bts
條touch bar出左咁多年真係無咩好評
最叻同你講加apple care
條touch bar出咗5年
apple都冇諗住普及化/令人覺得佢有用
老老77
部MBP 升左big sur 之後
用SAFARI 睇YT VIDEO
舊電勁左好多
其實MBA 7core同8core 教育價一樣512SSD都係差幾百蚊
比多少少上埋佢?
其實speaker,同埋500 vs 600光差別大唔大
風扇本身都concern,但見d review話唔會點熱,我又唔係專業剪片果d,都係剪嚟玩下,ps ai都係自用 未必會chur到部機好熱
唔CARE幾舊水,想體驗下咪加
mon 嘅話當然係愈靚愈好
Speaker 分別都幾大
Speaker pro同air差好遠?
512應該最基本,如果玩FCP 同 LP
而家係諗緊8GB + 512的AIR夠唔夠用
如果你本身有用開nas/外置ssd
會建議你加ram好d
贏少少姐
我覺得係
Pro 靚好多
佢堆iPhone review廢到顛
FCP 嘅話1Tb 好啲

準備出Air , 平時淨係facebook lihkg都去左3gb ram 有冇必要上16gb
7core 同8 core 分別大唔大
你呢家果部facebook lihkg咩型號黎
mbp 2017 8gb ram i5 non-tb
你平時會做乜先
M1 應該8Gb 都ok
衣家Chrome個Universal 2版仲beta緊
而個x86版響M1度行係鳩吓鳩吓
我估今鑊Apple係有決心令人響新Mac連裝都唔裝Chrome
最大分別係Mojave 同Catalina 你合埋個Mon 啲電可以隨機地 唔跌;或者無啦啦冇晒+部機發熱

Big Sur 暫時正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞