[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
溫提:
十一月廿七black friday
十一月廿九cyber monday
應該超大機會有type-C / NVMe SSD做超平價
十五十六要幫隻M1加容量可以行external SSD呢條路
想問用edu交完佢email身份證明
會唔會覆返你成功能失敗,幾耐到?
而家pin 相關reply 都得
冇人知你食幾多碗飯先飽
你用唔著嘅話,1TB 同16GB RAM 可以冇分別

不過問得呢條問題多數8GB 夠用
我都諗緊MBA 定MBP 好
因為會用外置mon 連去Dell U2720Q
唔知MBA 同MBP 會唔會好大差別
我諗係想搞集團式掃edu價啫,因為連gift card唔俾用
一句講哂:太多「學生」做爛規矩
其實去人聲去樂器聲果段冇咩特別,一早已經有啲software可以去得咁清

利申:寫歌撚
佢嘅意思係MKBHD連呢啲嘢都冇
條條片得個噏字

咁其實所有嘢都係binary computation, 衹要係CPU 就計算到 就衹係速度嘅分別

正如ray tracing 都冇乜特別,幾十年前嘅論文已經出現,冇一粒CPU 唔可以慢慢咁render ray tracing 3D scene
但速度夠快可以做到realtime processing 就多咗好多玩法
我就唔睇好

睇吓到時有幾多人喺度怪叫
點解我開FaceTime 個鏡頭好似無咁勁嘅
依家edu唔俾用gift card?
會覆 我朝早send 中午就收到話ok
尋晚send仲未覆

Chrome改左用Big Sur加柒白底風格
不過仲係x86未Universal...
我就係想知碗飯有幾大碗
不過諗深一層
用得air同mini應該簡最平
真係要加錢既自然唔應該考慮乞兒config
macbook就用safari啦

Chrome改左用Big Sur加柒白底風格
不過仲係x86未Universal...
macbook就用safari啦

Update咗唔用擺喺度
泊埋Pages嗰堆又幾襯
Dave 2D有啲insight睇下
MKBHD純粹係靚拍攝靚剪接包裝住佢啲讀稿
睇mkbhd不如睇ijustine
想問下現在教育版係咪只係畀教職員同大專生,大學校友已經唔包係入面?
download就一定要,平時唔用都要裝定旁身
用Google嗰堆apps響新Safari有咩阻濟都可以死死地氣即刻開Chrome用住先
同埋其實有唔少Chrome extension都無Safari extension代替品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞