[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
我個人覺得佢好明顯係,完全無對手可言
family pack我已經俾錢買左4代
頂今年Intel MBA真係好垃圾
我都覺,見好多人都好似用佢

可以同你買一份license 嗎?
or else 我要發起眾籌
比錢啦利申比緊
估計分別不大,intel的話8GB/16GB當然有分別
不過M1 係ARM based,apple自己親生仔啲ram management一定有效率好多,iPhone 12 A14 都係4GB RAM你run多多app都唔會唔夠就知
太貴啦 始終我唔係搵食用
只要唔overheat唔降頻就係
whatsapp得唔得先
我本身都驚驚地所以今日試插左好多隻hub/dock:
1) Akitio Thunder3 Dock Pro
2) OWC Thunderbolt dock (with FW)
3) Sonnet Echo 15+ (via TB3 to TB2 dongle)
4) Satechi 7 in 1 type-C hub
5) Verbatim type-C hub with ethernet
基本上所有我有test既野都work,主要係1G ethernet、USB-A手指仔 / mouse天線、DisplayPort / HDMI出mon、PD叉電俾隻Air
(我未測試Akitio個10GbE不過應該唔會有事)

另外直插兩隻TB3 NVMe enclosure都work,用Blackmagic disk speed test測速係同Intel MBP無分別
(我甚至其中有隻係響16"/舊Air成日斷,響新Air無事)

check番system profiler入面Thunderbolt嗰項,同以前底板有Intel TB controller既Macs寫既野睇落差唔多,係firmware version新少少,M1內置粒controller仍然叫自己做Apple Inc.
我估計佢地未必有同Intel license任何野,可能淨係靠Apple自己develope TB3嗰時個code base已經夠佢地響Apple Silicon度寫個完整TB3 controller

唯一一個問題我未解決/未搵到咩事,係用type-C to HDMI線直插LG OLED TV,應該negotiate唔到HDMI2.0,降左去HDMI1.4所以出唔到4k60Hz得30Hz
我估係handshake問題或者HDCP問題,唔知
我都係有興趣影相 但個個月都供緊adobe
我學生哥搞不掂
Whatsapp裝iOS版應該無咩意義,你部Mac都無built-in LTE / SIM卡
2012 MBA轉M1 MBP
要買個hub
search下你地呢堆睇下邊個啲窿啱心水就買
有錢接近成皮嘢買部機冇錢買正版
每次試幾耐?
純粹有時收吓啲資訊,入吓group,或register公司account入去,反正我真係working hour先check,放工唔理
你get錯左我意思
WhatsApp iPhone版係因為已經有係張SIM響電話內active所以佢直接run
如果你響Mac度行就會好似iPad版咁,都係要連去你部iPhone度先
咁的話不如用番macOS一向嗰個Mac版WhatsApp client

補圖
嗰個mac whatsapp client咪即係web版咁

即係唔可以好似chromebook咁直接裝個whatsapp嘅android app,自己host一個account
多數幾分鐘,係唔夠耐
不過其中一次4k60Hz就行左個幾兩個鐘響度睇YouTube HDR片
真係完全唔熱,姐係用iPad用幾個鐘嗰隻,只係暖暖地

所以我都有興趣想知如果響Big Sur度行iPhone版,究竟會發生咩事
Affinity
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞