[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
係士多試部mbp app store, 好多要用既app 都未有.
其實係咪可以照裝返DMG 黎用?
如果要用IOS app 要等等?
打算入caldigit隻dock mini 應該無伏?
Dmg可以照裝照用
iOS app選擇唔多,你當住bonus先
6月買i7
屌你老母intel
咁無喇要人出埋卡代埋收
我應該都買256算
有1TB cloud 最多買多個1TB SSD
真係垃圾黎
基本電腦常識都冇
唔好問藍精靈,廢ga
唔洗理
佢只不過將其他嘢歸入系統
你實際真係用左咁多
我估計
A14/M1
A14. 2大4細cpu 4 gpu (iphone)
A14T. 4大4細cpu 8 gpu (ipad pro) (m1cpu gpu降頻版)
M1 4大4細cpu 8 gpu. (MBA MBP13)
M1X 6大6細cpu 12 gpu. (MBP 16)
M1Z. 8大8細cpu 16 gpu。(Imac)
Graphic card有少少唔同?
Pro 多個core
但佢本身講咗會買8 core 16gb
咁air/pro應該係一樣喎
風扇 touch bar speaker mon battery size
唔係呀
佢本身話買8 core
咁點解藍精靈會話air/pro個graphics card有少少分別
官方AIR 係7 CORE GPU,PRO 係8 CORE GPU,雖然我唔知係咩?
Air有8 core model
反而想問下大家,256 SSD其實夠唔夠用?

新手想試下用MAC同APPLE的教育軟件,而家因為話ARM會自家優化到APPLE自己的軟件,所以打算用平價入手AIR的低配試下先。

256 裝完SYSTEM 同 教育軟件,係咪已經所剩冇幾?
淨裝呢啲連基本library都差唔多用100GB
好似兩個最多,但可以6k
咁睇黎512會好D,而家問題就係買AIR / PRO好(教育價差$1700),但睇配置好像完全一樣
慘,咁快被binc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞