[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
run唔到
效能差唔多
分別在MON既亮度,喇叭,TOUCH BAR,舊電,FANS
有更多請指出
要好好享受呢一兩個星期嘅熱鬧情景
用唔用到Yahoo 個速成
MACBOOK AIR:8CPU+8GPU,16GB RAM,512GB

VS

MACBOOK PRO:8CPU+8GPU,8GB RAM,512GB

其實速度效能係咪一樣.....
用到
有巴打遲遲唔落單就係因為想等埋有人confirm佢用到
巴打你問誠哥?
我中午walk in 都得喎
咁一定唔會一樣啦,問題係你做既process有幾大程度feel到個分別

最簡單講少ram d 同無風扇都會影響效能,但你剩係做MS既唔會有分別
Pro有風扇可以捱耐啲
但Air所謂冇咁襟捱都講緊超過10分鐘
其實有幾可會將mon set到最大亮度,air 亮度爭少少 問題應該唔大?
見好幾個評測都話光少少暗少少差別唔大
如果你會戶外猛太陽下用機
個最大亮度就有用

Ref: iPhone 12/11/XR個最大亮度分別係625
你諗吓平時出街部手機夠唔夠光
啱啱dg lifestyle walk-in 用教育價買咗袋底mba
我淨係睇呢個post都睇到好撚想買
但你地咁踴躍好似買AAPL仲好
想知依加walk in有冇貨
唔係冇可能,不過機會微
2017年嘅時候試過2012同2013 Pro 15嘅top case斷貨,唔少個案用battery service價換到2014 2015 2016 甚至2017近似機型
對上一次齋追post都想買(而最後真係有買)嘅機係iPad pro 10.5
Terminal用Roestta裝到cocoapods
不過Flutter都可能有其它問題
??????
次數
mac 同pad 共用次數
誠哥個度有 details?
其實袋底係咪即係最底配?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞