[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
Pro 16 + 512
本身只係執下相 睇下片
如果唔係重度用家我諗唔洗等多半年
你的諗法同我好似,我完全冇諗過錄音個陣如果錄埋風扇聲,咁如果你買AIR,係買最低配?
FINAL CUT PRO + LOGIC PRO都成100GB,256應該唔夠用 WOR

PRO真係唔知佢下年會唔會出14/16
頭先見巴打貼左張30min workload圖
剪開片既我決定買mbp
我都用緊2020 Air
仲要打爆咗

可能轉頭打爆部M1 MBP平衡返
m1有asic做video codec,差距未必好大,不過都睇你用咩軟件
用fcpx應該都係好快
今日出了第二日,大部分 Youtube 評測都係有讚冇彈,驚人既性能同兼容性!
Cut電蘋狗最興
我應該都捱多2年先
睇吓頭2年晶片進化成點
溝淡定律
MKBHD 根本無REVIEW 過任何嘢
講下感受影下靚SHOT 就完
佢所有時間都係用黎進修點整更型嘅片頭
MKBHD依家只係tech review界嘅明星
fcpx同premiere都用
俾多小小無煩惱算
支持你嘅諗法
我反而冇諗過呢幾個app好食容量添
有cloud都冇用
本身想買最低配,但依家可能買512GB
再諗下先
雖然好撚on9
等 個期去到一月頭fit倒我放大假先訂Mac mini
到時可能已經傳緊M2/M1X Mac
我見好多巴打都糾結買咩好 我小小意見

對我黎講 我需要一部跟身,對音量有要求,能夠多工50個chrome tabs同時開好多app 嘅電腦
效能唔需要佢永遠max power唔throttle.開耐咗慢小小又點?最緊要靜。一粒聲都無就得。而且m1本身已經好快。
利申: 俾intel mac 熱量同風扇支配咗好多年好撚煩躁
唔好咁啦 又要等架啦
p.s. 我買咗AIR 16 1tb, 一陣拎
但係好似有巴打講就算pro有風扇
都唔係keep住長開,好似over左某個熱量先會開
加上m1好似真係唔多洗散熱
所以應該嘈極有個譜
係咪話walkin 冇教育價?
之前back to school送air pod pro 個個我知真係冇得walkin 但個陣照可以用教育價買野(不過冇airpor pro)
而家連用教育價買都唔得?
普通返學文書工作 睇吓片同戲 唔煎片
MBA 7核 16gb ram 512SSD 夠唔夠用
應該得
bts果陣係特別D咁解

另外問打學校工,唔係大專,係中小學既IT狗,係咪都可以用教育價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞