[Mac撚] 用家/買機集中討論(51) 爆買M1 Macs白老鼠圍爐區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
太耐
要等成年 所以入住13算
唔會唔慣用返細機咩
其實佢可出一隻6k Mon

根本夠晒resolution
做兩隻FHD
可能遲啲有aftermarket adapter
食個6k 再出返2x FHD
無咩所謂嘅 個人喜好 暫時air低配都好似幾抵屌(?)
我覺得大mon重要啲姐
我2020用左半年到
都唔多overheat 到downgrade既情況出現
係個風扇嘈亂巴閉多d
RAM 果邊面我就真係想知係唔係真係好似傳聞所講 M1 base 既16gb ram 係好過 intel base 既16gb ram
即係flutter build ios同埋run ios emulator debug都無問題?
啲plugin完全無問題?issue入面有firestore我要用
咁windows arm都搞左幾年嘅...不過就
將成個ecosystem由x86 64轉去arm真係得Apple先做到
打手唔好玩
兩隻 fhd 又平又靈活
仲要唔俾我駁兩個mon

睇到呢張圖真係哭𠹌咗
好大機會唔會, apple 已經講明兩年會轉晒, 決心大好多, 啲用家同software 廠都一定要跟,一係唔用mac. MS 就唔係, 有得俾人揀arm / x86, 咁俾你都唔會話轉就轉, 又唔見得arm windows 有咩特別好.
Windows碎片化太厲害
出邊啲機太多選擇
反而 Apple 冇呢個問題 (黑蘋果唔當係market啦)
所以情況完全唔同
affinity 出咗M1 版
KB都賴鳩埋煙條架喇衣家
內籠比預期高溫 > 蝶式拱狀金屬變型 > 壞掣
mbp M1  最好上16gb ram?
8gb  屌唔落手
咁M1版之後出番butterfly keyboard又出事
就柒啦
之前講咗冇10年都有7,8年.
兩年內搞掂

依家用幾個月將主流apps轉arm m1可以用
然後Mac apps下放俾iPad/iPhone

真Ecosystem
屌你 我用緊2k 11代i5 mx450 都想轉呢部
用 bettertouchtool 之後我幾鐘意 touch bar
希望唔好搞到d app 不倫不類就好
返左第2日工, 用緊公司比果部2020 intel mba
開親google meet部機就起飛聲, 又熱又嘈
名留
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞