買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
係( 如果買65 吋好似送apple watch 6 )

Btw. 早兩日係百記訂 今日送左貨
如果個viewing distance有2m應該買幾吋?
上網睇就應該65, 但拎把尺睇完又好似太大部
邊度寫65
我49寸開頭都覺得太大,用慣左覺得ok
想問有冇咩55” model 平過Panasonic HX800H推介?post頭嗰堆好多停產
咸片唔分期做到14xxx回1800...做會員回多100 foodpanda
早兩日百記入到貨 即落訂
三叔個網就寫電視吋數乘1.2就係個最佳觀賞距離
罪大就寫乘1.5,所以我先唔知
23xxx 送apple watch se + jbl 耳機 + 電子磅

計返扣返啲禮品其實貴左少少

但等撚左三個月 同埋apple watch我老婆岩用 費事再等
柒左 罪大寫法係部電視個height乘1.5 所以65‘’ 佢建議係1.2米
p記已經係平lg samsung都係得入門機差唔多價

Lg cx
唔該哂巴打,有冇邊間細鋪信得過呢?

以前買W950A個陣試過入工程模式check
幾多吋先
打機 LG
睇戲 SONY
P記唔推因為冇乜特別
不過點都好唔建議買BX 因為真係below average
X9500H唔係OLED喎
唔介意兩三年換次電視、唔睇新聞台同埋想有最高4K享受一定係OLED
等緊部 pana TH-40HX700H
代理無船期
其實我睇唔出bx同cx既分別
利申:買左cx等緊貨
55吋
唔打機
主要睇下戲
1.2 米 睇65吋 感覺好似好大咁
隻眼要不斷轉
我覺得係佢想你有咁大買咁大先咁講...
我大約2m用49寸已經覺得好夠, 頂盡可能55都還好
65寸對眼應該睇唔哂個mon
https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship
rtings話正常mixed usage用30度計法, 追求cinema先40度
我就覺得睇戲40度對眼會好攰
我見豐澤有個reference distance
55寸就係6尺距離
我覺得還好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞