買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我知呀, 所以先心諗做乜貼舊圖當新野
想問電視條光纖有咩用??
傳送聲畫都係用hdmi
今日影的
唔係清倉咩寫住
我柒左自膠
我無睇G定H
相係今日影
佢條盲撚
用戶亦可透過必備的光纖輸出端子,將 Dolby Digital 音效直接傳送(正確名稱為位元流輸出,bitstream)至外置音響器材才作解碼,再由後者輸出聲音。這種做法除可用於欣賞數碼廣播外,像 YouTube、Netflix 等網絡串流平台,以至連接到電視的收費電視機頂盒、遊戲機等裝置的聲效,都可透過電視之光纖傳送到音響器材再作輸出。

有D舊AMP冇HDMI, 要用光纖
日日都清倉架啦
可能佢唔記得搣
哦 即係正常新個啲soundbar 用返hdmi算數
但post 頭唔係推薦買x8500G 咩
post 頭已經係年頭
而家可以訂得要等到貨
第一水訂既都要11月頭先有
邊到買3千幾咁抵
完全無留意

其實我想買部5k 左右嘅49" smart tv,睇到netflix 睇到viutv,最好可以chrome cast/airply 到上去

但原來2019貨都要成7k
Samsung 50" TU8000 UA50TU8000JXZK $4980

支援AIRPLAY2
師兄 其實我只係打算可能換電視條電源線
但上網見話換得條電源又要換埋個好拖板
個拖板原來又成幾千

其實只係一條電源線 插普通拖板得唔得??
唔該曬巴打
岩岩開始學簡電視想問多少少

1) 呢部唔係Android TV, 其他係咪無所謂? 因為我本身無用開An 機,唔係好知有個google play 有咩app 好裝落電視度

2) Samsung 機com 唔com 用?唔想幾年換一次

3) 洗唔洗買埋soundbar?
1. Samsung 用 Tizen os,一般影視app都有得下載,Samsung 網頁有介紹,黃Viu一定有

2. 睇彩數

3. 高要求既要,普通睇電視唔洗
呢個真係答唔到你,我冇換電源線,不過有用belkin防雷拖板

我電腦就有用靚拖板,2千幾Sine美式拖板+Sine牆插

我電視天線就用左BELDEN 1694a,睇電視係靚左
唔該曬巴打 我再研究吓咩os 比較好

如果係android tv, 係咪一定無可能5k 左右搞到?
AVOUTLET

Sony X80H 49吋智能電視 KD-49X8000H $6080

Sony X80H 43吋智能電視 KD-43X8000H $5090
如果50” 5K 得SAMSUNG
想問下
近排新買左部電視
但係夜晚耐不耐會發出一下「各」一聲
可能十分鐘一次左右
知唔知咩事
咁真係1516
問過吓朋友同埋去d facebook group 睇
個個都屌samsung 用幾年一過保養就壞

個個最後都推薦Sony
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞