買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
唔係原廠架 跌左部電視咪冇保養?

起咸片生命點先可以買到原廠架?
想問下如果淨係普通睇電視/YouTube/Netflix
P記 TH50tx700h 夠唔夠做?
av 家有冇伏 cx 得佢有貨
反而想問原廠架跌都有保養?
聽人講係有 未試過
其實大家覺得買電視買oled 最好?Sony 定全陣列LED 果D都已經冇咩分別?好似X9000h 咁?

p.s X9000h 同A9S 之間揀唔到
如果成日打機, 睇電視台, 唔好買OLED, 好易燒印, 保養唔包

全陣列LED都係比唔上OLED自發光

A9S應該同X9500H比

X9000H - 要打機PS5

X9500H - 睇電視/NETFLIX/YOUTUBE

A9S>>>>X9500H>>X9000H
43吋, 3000蚊 左右 有無好介紹
咁食得屎啦 我好中意打機又好中意睇戲。見到oled d色真係流哂口水
中意打機, 打PS5, 如果一定要今年買, 一係買X9000H, 如果要OLED就LG CX

LG CX都支持PS5

下年X9500I就應該有HDMI 2.1, 完美支持PS5

X9000H睇戲都可以, 一樣有DOLBY VISION, ATMOS, 係畫質比唔上X9500H姐, 不過接近

A9S就同LG CX同級

你打機睇下打咩囉, 怕燒HP BAR果類野
唉 燒又煩既 打完機睇戲見到有印會好灰
見到oled d色真係流哂口水

只係呢一句, 你去睇下LG CX合唔合心水, 合心水你就唔好諗, 買啦
外國用家發現X9000H喺120Hz畫面有模糊問題,唔知sony解唔解決到?所以唔好買住,睇定啲先,又或者買LG CX同三星Q90T。

https://www.ptt.cc/bbs/PlayStation/M.1603871297.A.6EB.html
但LG cx 都係Oled , 同Sony A9s 比
好似Sony 放心d, 不過我都唔係好識

屋企好耐以前用過LG 壞過幾次換極都壞
A9S冇HDMI 2.1, 支援唔到PS 5 4K120, VRR, ALLM

LG CX就冇問題,

呢2部應該都係同一PANEL, 不過影像處理器我BUY SONY
去過電器舖都係sell 我e 部,話貪佢有滑鼠功能既遙控器好方便
電器舖一律SELL SAMSUNG & LG

佣金高
我自己後悔買左x9000h 無買lg cx
X9000h Hdmi2.1 得3 4 先有
120hz 又無Dolby vision
120hz 又模糊
姐係 有等於無咁

睇戲又唔夠黑
樣樣都差緊d

Lg cx
睇戲要soundbar 駁 tvbox (xbox x/nvida shield tv pro/apple tv)
先食到dts hd 本身lg 電視唔支援 無得用earc 直出
所以我買咗A9S
我覺得買得OLED色靚重要過120Hz
更新乜野??
想買sony 49x8000g +ps 5打機
有冇其他推介?
如果打ps5至少上X8500H,當然budget夠就X9000H
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞