買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
係咪搵返Sony?定係搵買果間代理商
今鋪咪歐撚到仆街
call換機
直接call Sony?
邊度買?
Compumark system...

但係咪要連埋個紙盒
我掉鳩左
哎屌,起碼都留7日啦
今次真係碌撚應該冇撚得換了
打比compumark問,多數都係搵Sony
鳩衝掉盒
見到張單寫明如有遺漏不作更換
含得
你打去Compumark system招左供問下先
如果佢幫唔到你, 就搵SONY

冇盒要換真係難D, 最多都係維修姐
打左,佢都係叫我搵返Sony call人上黎睇
咁都係維修
Sony都可能可以換機既, 不過你冇左盒就難少少

你聽日打去SONY 2833-5129
買嗰間
唔該哂咁多位大哥
細佬下次會醒目啲
要換機一定要有盒有barcode
你扔咗個盒啫,但有冇𠝹barcode換500蚊惠康
就算有盒,只要個盒冇咗張barcode (which 你可以攞去換禮品),都冇得換,因為會DOA唔到,代理嗰邊唔會食返件貨
試下reset 部機先
同埋睇下關唔關CEC同eARC事
Edge lit local dimming 我覺得仲衰過frame dimming 因為就算唔係黑夜下都會好明顯見到側邊啲燈開閂,反而frame dimming 因為可以靠鍍膜減少散射,實際黑色同灰色會均勻啲
仲要呢部係IPS,靜態對比度好低,除非你唔睇戲㗎啫
Rtings 啲review 裡面眾多有Local dimming 嘅IPS 就算開到最高都唔夠Frame Dimming 嘅VA勁
而家43吋最高應該係Q60T就算得Frame dimming都去到7000:1
同埋呢部係上年款,今年冇出同級,再上一級得49HX900H
HX900H 以外國官網英文版嘅描述同埋睇埋displayspecification.com應該係edge lit local dimming 模擬FADL 1000分區
唔分期可以R下,星期六我買8000H平多500
除左呢個問題同無得Airplay之外,其他係咪都可以接受
我部機未到
答唔到你
冇用開apple生態
冇airplay冇問題
冇chromecast,google play,自己裝唔到

youtube, netflix要自己裝

冇其他問題
準備買49X8000H,仆街個原裝架成2000蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞