買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
講下睇咩多,大家先答到你
類似case
我應該買q70t
因為有新買新,同可以內置app直出atmos(因為earc)

畫質,如果買咗部電視返屋企,我應該分唔到有分別
回贈嘅嘢自己問返銀行穩陣,btw hsbc優惠今日last day
內置apps出atmos嘅意思係睇Netflix 都有atmos?
換句話說,姐係70R睇Netflix 無atmos?

俾啲格式搞到好亂
我都覺得有就買新好的,t同r分別係今年同上年,同一個數字就r好過t,姐係70r=80t , 80r=90t,如果真係買80r會好
Q70t用內置app出到atmos
當然
1)soundbar有atmos
2)套片源都有
80r係好,但out筆
我開頭都好似你咁怕out筆,諗諗下我更怕後悔買錯,不如比多的買好的,因為已經買到最好,你之後就咩都唔洗諗不過我分期,新舊都次要,有大買大,畫面買左返黎無對比無傷害,反而大細吋感覺會大好多
https://www.spill.hk/audiovisual/lg-dts-virtualx-4k-tv/

但係L豬自己本身都有DTS Virtual:X喎
雖然都係啲模擬既surround sound黎
我一路以為pcm passthrough 唔到
呎吋要操到最盡
LG 55UN7100係咪好差?

諗住比老豆老母睇電視多

九成都TVB
我上網再研究過
70R嘅ARC都可以用到atmos
只要條soundbar 同Netflix 有support atmos就出到
同意
唔值得為左hdmi2.1 放棄靚色水
冇比較真係冇傷害
但比較過番唔到轉頭
自己都應該會買新主機
唔覺得冇hdmi 2.1會影響個體驗太多
平時睇Netflix同打PS4,電視都少睇
見P記有HDMI 2.1,SONY就好在有airplay
講畫質應該P記勁D?
外國人梗係鐘意LG喇
Sony所謂既飽和度係連白人都變黃種人膚色
尋日去咸片睇機,見到Sony果種白人變黃種人真係好唔開胃,但因為唔係買OLED就唔好意思試落去
係今年所有lg 型號都cut 哂dts 音效
咁不了 3.5K有無可以買到 4K / 43吋 非支那牌既電視 三叔/SONY/LG
一定A9G

處理器都高一級
睇錯A8G
比多1K
唔係就要考慮SONY X7000G之類既伏機,極力不推薦
A9G 係MASTER SERIES, 應該好過A8H

A9G有Acoustic Surface Audio+, SPEAKER功率高1倍

MOTION方面感應該一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞