買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問有冇試過Samsung 電視個eARC 連唔到soundbar? 要用光纖連先work
我用緊TU8000
真係好pro
DTS:X 係kodi都出唔到, 因為電視無DTS-HD解碼支援
不過用電腦直插sony電視就passthrough到DTS-HD同dolby TrueHD去soundbar到
但綠聯線係幾好用
但唔使咁貴囉應該
我有shield pro
我係sony 配shield 加 plex 播片
駁jblbar9.1
但我見true hd都點到atmos 燈
咁係咪plex 都解到碼

不過我依排先知暫時 雙軌dolby vision 解唔到dv 碼
但想知暫時除左 拆翻做單軌 無咪無方法點到dv 燈

Mp4 無用 有畫面無音效一樣玩死
家用Atmos有三種
三種都係原始二維多聲道加metadata 做三維空間構築
而所有嘅Atmos都係Receiver/Sound Bar解碼,除非電視出聲,eARC作用就係bypass電視內置解碼將audio stream 以原始樣式零污染咁傳畀外置解碼器
Netflix用Atmos/DD+ ,DD+即Dolby Digital Plus E-AC3係有損壓縮嘅7.1加Atmos嘅metadata
UHD Blu-ray用Atmos/TrueHD,無損格式,支援更多聲道、取樣率同位元深度
Apple iTunes / Apple TV+用Atmos/PCM,實際係用PCM Stream包裹嘅Atmos/TrueHD

Plex/Kodi/VLC 只係將raw bitstream 直接輸出到接受方而冇做手腳

4K Dolby Vision Profile 7 係無解,因為就算本身Dolby Vision Profile 5 Single Layer都唔可能喺唔支援DV嘅機上面播,亦唔可能truncate convert做HDR10+,因為個編同解碼器有專利權,唔係一般人可以用得到
目前硬件上只有有DV嘅UHD Blu-ray機可以唔需要做轉檔就直接combine dual layer 做DV stream 出電視
但條stream有HDCP保護,同埋啲機以我所知冇一部可以將REMUX做MKV嘅片經手指之類以同樣方式解碼畀電視
淘寶又唔一定差掛
我見好多影音友推介
「8k魔獸」佢地都係淘
一條幾百蚊添
想請教下,我本身用緊Samsung UA55JU6400JXZK,最近攪裝修想換過部,睇緊Sony KD-55X9500H,都係預買水貨1 萬內攪掂,慳返果d就買條bose 700 soundbar,但呢排落街睇d sales就說我買LG oled,話價錢差唔多(行貨)抵玩d同埋hz數高
我屋企主要睇netflix閒時播下歌黎緊會買ps5, 暫時只係知換果部新電視要有eARC咁,想問下其實Sony x9500H係咪夠玩有突?
LG cx 行冇可能$10000掛
雖然呢部電視係好好
Sales最中意推韓國機
9500h水貨冇好多功能又唔係日製
唔係掛,我以為一樣日本製,咁水貨仲差佐d乜? 有冇得上網果d/轉返英文menu? 功能上有冇差別?
輕輕一推
SONY 大陸版 冇GOOGLE PLAY, 冇AIRPLAY 2, 冇HOMEKIT, 冇CHROMECAST, 自己裝唔到

SONY 大陸版 冇YOUTUBE, NETFLIX, 可以自己裝

SONY 大陸版 搖控醜陋, 冇廣東話語音輸入, 冇GOOGLE SEARCH

SONY 大陸版 每次開機/轉台, 字幕會自動轉2, 即係殘體/英文

SONY 大陸版 MADE IN CHINA
VA + 量子點 PANEL, 50HZ, 色域廣, 對比度高, 黑色深D, 可視角比較差, 3年保養
Samsung 50" Q60T QA50Q60TAJXZK
行貨$7200 (此價格已扣除禮品/贈品)

VA PANEL, 50HZ, 對比度高, 黑色深D, 可視角比較差, 3年保養
Samsung 50" TU8500 UA50TU8500JXZK
行貨$5550 (此價格已扣除禮品/贈品)

IPS PANEL, 100HZ 畫面比較流暢, 色域廣, 對比度低, 黑色偏灰, 可視角比較好, 3年保養
Sony 49吋 X8500H Series KD-49X8500H
行貨$7580 (此價格已扣除禮品/贈品)

IPS PANEL, 50HZ, 對比度低, 色域廣, 黑色偏灰, 可視角比較好, 3年保養
Sony 49吋 X8000H Series KD-49X8000H
行貨$6050 (此價格已扣除禮品/贈品)

VA PANEL, 50HZ, 對比度高, 黑色深D, 可視角比較差, 5年保養
Panasonic 50吋 4K LED 智能電視 TH-50HX700H
行貨$4980
想問下如果我上amazon買部sony 900H係咪同9000H一樣
我見大約8000蚊左右如果係同一部好似加少少買埋airplay抵啲?
見你哋話新優返到嚟7000HKD左右?
美森買電視收唔到香港台
其他功能應該一樣
原來收唔到 咁唔該晒先
見佢2+16gb
買個google chromecast firetv 算啦
本身有mytvsuper 字幕果度應該冇問題
機頂盒就跟返機頂盒setting
接受到就ok

智能電視仲要外置野,有D反智

不過平好多就真

比我會選水貨Samsung
可惜冇DV
水貨LG囉
LG 32" FULL HD LED TV 32LM6300 $2580

Sony 全高清智能電視 KDL-32W660G $3380
最近要買電視,研究左一陣
打算Sony A9S 同 LG CX48 二選一
睇網上review Sony master series 幾好
但係電器舖Sales都係咁推LG,又話A9S 唔係日本製

想問A9S 只係行4K 60Hz 其實會唔會差好遠?

大多時間都係電視電影同劇
會買PS5
會買KEF LS50 wireless 2 聽歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞