買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
要唔要DV?Q70T唔support DV
如果睇Netflix同4K碟多
x9000h>q70t
剩係冇FALD已經唔駛諗70T
除非你要色準同飽和度
有冇巴打用緊sony中高階機55寸以上?
電視喇叭夠唔夠砌
諗住買貴啲
soundbar有閒錢再入
SONY KD-55X9500H

Acoustic Multi-Audio 全範圍(低音反射) x 2,高音揚聲器 x 2
55X9000H

55X9000H有DOLBY VISION, 又有LOCAL DIMMING

PS5 + BRAVIA 信仰組合
睇來都係買55x9000h
打機多 - 55X9000H
睇戲/NETFLIX多 - 55X9500H
打PS5 買9000h
9500h貴好多
戇鳩一問
買左jblbar9.1 配x9000h
係咪x9000h 依加未更新 有earc 功能
所以出唔到atmos
咁我等佢更新earc 算
佢依幾日都會出
apple tv 係咪冇得睇tvb now 果啲
正常係HDMI 3 開eARC⋯⋯
我見x9000h hdmi3 係ARC 嚟
eARC 要等更新先開到
我就係為咗可以用Komi/VLC 播4K REMUX出Atmos in TrueHD 所以買咗Shield Pro 4K HDR
但我竟然發現用各自原生YouTube app 嘅話Shield Pro (圖一)嘅4K upscaling 比A9S內置嘅X1 Ultimate(圖二)勁,雖然X1 Ultimate嘅色層次分明幾多下

補充返啲相係iPhone 11 Pro Max(自動)用stabiliser 加tripods 影
焦點喺Gaga個口到
個冠分別幾明顯下
巴打你係邊間買?送貨個陣係Sony師傅開箱?請問你有冇check機。唔該哂
藍色店,係得佢可以18個月分期同做到15880
其中3百幾係舊豬頭骨攪拌機
不過都算係咁啦
本身諗住去橙色店做36個月分期,但佢賣原價on99
綠色店做緊16880
咸片做緊15xxx但冇得分期

講返轉頭,係有Sony師傅即日上嚟裝機,同埋有$1500惠康禮券
個panel係佢即場拆箱之後一齊喺廳check咗先再搬入我間房
咁應該買sony, 我見price .com 都15000 左右
咁如果我電視嘅hdmi 2.1位 係咪要用返hdmi2.1嘅線??
睇你駁咩野機囉, 就算HDMI 1.4都可以插落HDMI 2.1位, 不過部份功能用唔到, 例如用HDMI 1.4線上唔到4K60FPS, 同埋唔夠頻寬傳送未壓縮音訊, ATMOS

不過HDMI 2.1線都唔係貴, 又可以向下兼容, 有新買新
諗住駁ps5 同 hwq70t soundbar
魔兽HDMI线2.1版8K扁平镀银电视投影视频高清线

夠用, 唔好買光纖版, 易壞又貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞