買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
百記
我電視櫃岩岩遮住啲線,啲聲叫做好過無囉
隔離po起邊??
OLED反光會唔會好勁? 電視位近窗
輕輕一推
我用LED都有反光
OLED網上有人話唔可以俾太陽直接照到
我買LED其中一個原因係LED電視(靚個d)光過OLED (LED 1000nit, OLED 700nit), 同埋LED做到畫面大範圍都咁光, 而OLED當畫面大範圍光ge時候會自動變暗
睇下rtings peak brightness就會見到個分別
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x950h
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/a9g-oled
因為OLED黑位夠黑, 所以暗房OLED一定好D, 但光嘅房我就覺得未必有咁大分別, 加埋價錢同驚有印, 結果我買左9500H
其實基本上咩牌子電視都有壞情況
我5年前部samsung好彩都仲未壞
其實都係睇手神
保呢啲野 真係乜公司都廢 除左Apple
難怪咁多人淘電視
Sony 係行貨4成價
韓國都係6-7成
博一博 單車都變摩托
下 咁戇鳩都有
Q80t 同q95t 盛澤分別賣幾錢?
如果價錢接近係未買q95t
幾大?
55吋
Price.com個價係咪真?
whatsapp問最準
佢重可以俾discount
現金95折?
綠聯=淘寶=
想問下oled 係唔係LG會好過Sony?
我部A9S用最高亮度對比度,增強全部高,光感應器關,Gamma校0
多數夜晚睇戲,日頭睇劇
有啲Dolby Vision / HDR10 嘅scene 已經光到會擰歪面
OLED 喺VESA 嘅DisplayHDR 評級係高級過LED HDR 2000
基本上A8H/A9S/CX系列以上已經最高即係張圖最底嗰級
600nits喺黑暗環境已經好光,加埋OLED超過百萬嘅對比度,有啲人叫∞:1,黑色可以做到吸睛嘅感覺,而光位又可以做到LED做唔到嘅光暗邊緣分明銳利嘅強列對比

講多少少,Sony嘅FALD(主要講X9000/9500H)有blooming 漏光問題,明顯過Samsung Q95T/Q80T
所以實際對比度呢兩部都唔算高,rtings有講,影響到極高對比度嘅scenes黑位會變灰色,同埋21:9嘅電影上下條黑邊有灰影,X9500H條黑邊嘅灰影就算只係喺showrooom唔黑嘅環境都睇到
Q95T即係rtings嘅Q90T開咗FALD對比度上到10000:1 vs 4000:1(未開)
但X950H 開咗FALD都唔夠Q95T未開高,得3900:1
不過Q95T同樣會有黑邊灰影嘅問題只不過會冇咁明顯,而正常會熄燈睇片嘅人係會留意到blooming
未校正畫質Sony>LG
專業硬件校正之後一樣甚至LG>Sony
HDMI 2.1 嘅4K 120Hz/ VRR LG >Sony
HDMI 2.1 嘅eARC Sony>>>>>>>LG
帶DTS/DTS:X stream嘅檔Sony裝嘅app先可以經eARC pass through 到,LG播唔到出唔到去AV擴音、SoundBar

Sony 行Android多apps好多。
唔計內置Netflix App 可以真正經eARC出AV (最高去到Dolby Atmos at AC3 ),目前除咗KODI可以出到AC3 5.1之外,其他apps播片只係得2.0,完全唔支援TrueHD passthrough 出唔到 Dolby Atmos at TrueHD無損
解決方法只有用Shield Pro 代替去UHD Blu-ray 嘅Remux
DTS:X檔難搵所以未試

如果有UHD Blu-ray嘅Remux 檔而又帶有Dual Layer Dolby Vision Stream 即係DV Profile 7,咁只有LG 可以播,但目前只限MP4檔,mkv 未得但可能會得

Sony 同Shield Pro 同Apple TV 4K嘅DV都係軟解所以冇得播唔係Profile 5嘅檔,即係Single Layer DV,係目前Netflix同Apple TV用緊嘅格式
上面好pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞