買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
定係你個牆架唔夠力?
Sony都係得3年保,有時真係睇彩數

我自己Sony都剛用左3年,仲好好,又有OS更新

如果真係怕壞就買Panasonic, 5年保養

Panasonic 50吋 TH-50HX700H $4980

不過冇Airplay
Sony 最平都要7k+
研究下先
謝謝
AVOUTLET

Sony X80H 49吋智能電視 KD-49X8000H $6080
屌我都係
仲以為係部電視機身冷縮熱脹
咁如果真係個牆架唔夠力嘅話可以點做
個架係咸片生活買機嗰陣加錢裝埋,唔係原廠架
Sony 要襟用都要MIJ model
MIJ都係組裝姐,零件都唔係MIJ

要MIJ最少要X9500H
d 錢用黎買QC 啫, 你睇下往績就知
at least 我早2年買, 網上d comment 都係非MIJ 機種玩幾年就壞, MIJ 冇乜事
作為男人
覺得將來電視用幾年壞未先有藉口換電視

因為同女人解釋 d spec 同規格無用 佢地覺得都係一樣 唔會比你換
唯一換既方法就係壞

講到襟用唔追新款
不如真係買p 記就算 5年保養
咁電視我要求唔高, 而家d 中高階機幾年內都唔會好大分別 , 部機頂到5-7年都好夠一般人用
多餘錢拎黎玩音響好過, sennheiser 條 soundbar 聽落幾好聲
條soundbar 2皮野 本身都諗住入手

我怕過多幾年又出d 比dolby atmos /dts hd 更勁既音效

所以買左條jblbar 9.1 算
應該未咁快有新制式既
jbl 9.1 好抵玩, 但我屋企細冇permit 擺sub仔, 後置又驚比隻狗整爛
yamaha ysp5600 太舊唔支援新制式, 本身又太大舊
所以只能夠揀買定唔買sennheiser, 不過2皮野買條soundbar 我自己都覺得有d on9, 有permit 都未捨得入手
有狗反而驚subwoofer 比佢痾尿或者咬

後置就本身跌左幾獲 頂唔順 拎去掛牆算

我間房

比個subwoofer搞到無咩位行

同埋變左狗狗不可進入
岩岩上SONY 網睇, 呢部有埋內置airplay
有CHROMECAST, AIRPLAY 2
2015年嘅sony機竟然仲有更新
C, D, E, F, G, H 系列都有更新
到底買PANASONIC TH-50HX700H定***50'' TU8000好呢....有無AirPlay對於我來講無所謂....我70%時間當電腦MON淨低ge就睇電視時間
PANASONIC TH-50HX700H - 5年保養, 值得信賴
想問smart tv由電話cast youtube落電視係咩原理?
即係喺電話搵完片再撳右上角個掣
電視就可以睇到
電視冇chromecast airplay
唔知係咪dlna?
從YouTube 應用程式和YouTube.com 投放內容
1.確保流動裝置或電腦已連線至與Chromecast 相同的Wi-Fi 網絡。
2.開啟YouTube 應用程式 或YouTube.com
3.輕按「投放」按鈕 。 ...
4.選擇要投放內容的Chromecast 裝置 輕按[播放]。 ...
5.如要停止投放,輕按「投放」按鈕 [中斷連線]。

https://support.google.com/chromecast/answer/2995235?hl=zh-HK

Miracast® 與 AirPlay® 與 Google Chromecast®對比?
目前市場上還有其他可用的無線顯示技術。Airplay和Google Cast就是最常見的兩種無線顯示技術。
AirPlay是Apple Inc.提供的一項技術,它允許macOS、iOS和iPadOS設備在不使用HDMI纜線的情況下把其內容無線鏡像傳輸至其他顯示器。這項標準技術幾乎內置於現有的全部蘋果設備中,而且它能提供一種簡單的連接方法。AirPlay也被稱為iOS/macOS螢幕鏡像,通常由蘋果電視設備提供,不過其他設備也可能搭載了AirPlay功能。AirPlay主要通過網路運行,但在最近發佈的macOS、iOS和iPadOS設備上都附帶了類似Miracast的點對點功能。

Google Cast是Google提供的另一項工具,它可以在不使用HDMI連接線的情況下將移動設備和個人電腦上的內容無線顯示於使用者顯示器。它能通過移動設備將多媒體視頻內容(HBO、YouTube、Netflix等)無線傳輸到顯示器上,因此深受消費者歡迎,而且在學校裡也有廉價的Chromebook計算設備。最常搭載Google Cast技術的設備是Google ChromeCast無線加密狗,但現在許多用戶顯示器和其他解決方案都包含Google Cast技術。

與Miracast不同,Chromecast不是螢幕鏡像工具。它是一個可插入電視HDMI埠、使用Wi-Fi訪問互聯網的加密狗。Google Cast和AirPlay是無線顯示訂閱流視頻服務內容的實用工具,但它對企業部署的幫助非常有限。例如,Chromecast不支援螢幕上的PIN連接代碼或WPA2 Wi-Fi安全標準,而出於安全原因,學校和企業會廣泛使用該標準對設備進行身份驗證。

Google Cast和AirPlay技術通常不提供遠端接收器管理、觸摸或週邊連接功能、點對點的AGO型直連模式,也不能提供在同一網路上的客戶設備集成功能。當IT部門負責管理整座校園或多個會議室內的數百台設備時,Google Cast和AirPlay根本無法滿足使用需求。

具有點對點支持功能的本機Miracast解決方案有一個主要的優點——可提供無需應用程式和Wi-Fi連接的本機支援。這使Miracast成為了Windows設備主導的企業和家庭運算環境下的理想技術選擇。

考慮到在當今的組織和教室中,自帶設備(BYOD)已經成為了一種非常普遍的做法,ScreenBeam企業級接收器可以支持在Windows、Apple、Android和Chromebook設備中提供本地螢幕鏡像功能的三種技術。ScreenBeam使用者可以靈活使用自己喜愛的設備。
jbl 9.1 後置可以掛牆?
差電唔會麻煩咩
唔會兩三年就換機想追spec既話
p記5年保襟用d
佢可以掛牆

本身 跟機送左個活動掛勾
可以就咁甩出嚟叉電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞