買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
之前部43X8500H 買咗唔夠三個月畀我跌咗啲硬嘢刮花咗個偏光膜有個大白點畀咗個籍口我升級
對比49X9500H 48A9S 48CX 55X9000H
結果買咗A9S
亮度:X9500H>A9S≈CX≈X9000H
主觀顏色表現:A9S>CX>X9500H>>>>>X9000H
黑位:A9S=CX>X9500H/X9000H (黑位有泛灰色光)
雖然我會買PS5同本身有3700x+2700s駁緊27CHG70,但打機本身係次要,主要都係睇歐美電影電視劇多,同埋多數熄燈拉窗簾,所以黑位表現重要過亮度
X9000H啲色水唔係好得,雖然最入門都55吋係會貴啲,但嚴格嚟講只係光過X8500H好少同埋色真係好淡,X8500H 我都校緊逼真加顏色100
而X9500H 係我本身嘅first choice 但喺舖試機嗰陣實機睇片啲黑邊就算有FALD 同校到高都唔係真黑,色水我覺得係ok嘅,只不過真係唔夠黑,對於我嚟講真係覺得唔係好掂
至於CX雖然係用緊同A9S同一個panel 試機嗰陣都有玩過啲settings但我覺得佢啲色始終冇咁吸引 同唔係Android 少嘢玩啲 同埋個價係貴啲
對比X9000H都係差啲
電影上下黑邊光度唔平均得算好明顯,雖然點都好過X8500H
本身未買A9S 之前係諗呢部先 但搵唔到資料可以答實我係FALD定edge-lit local dimming 而我實際睇機嗰陣嘅感覺同咸片生活個sales都話畀我知佢唔係FALD 即刻收皮唔諗了
官網中文版同橙舖個網係寫直下式,英文版冇提full array,displayspecification 嘅P記本年度LED都係edge-lit,rtings 冇P記review
不過對比X8500H 我一定會買HX900
IPS冇LD真係唔掂,之前買X8500H嗰陣真係冇得揀先買
有冇人知點樣喺Sony Android TV 上面用第三方例如VLC播NAS 嘅片可以出到Surround甚至Atmos
A9S 同埋 X8500H eARC駁 Yamaha V685 (5.1.2)
原生Netflix 可以出到Atmos @ DD+ 5.1 規格
但試晒play store 上面幾乎所有apps播x265/H264帶AC3/TrueHD/Atmos都只係得DD+ 2.1

而試埋部Apple TV 4K / UHD BLU-RAY 就出到 Atmos @ TrueHD 7.1規格
但Apple TV 又係裝app只係出到2.1
49吋, Sony X8500H ; Q80T ; NANO86
主要youtube, netflix, PS5
暫時NANO86首選, 有冇高手講下
Sony電視自己唔支援truehd同dts hd, 所以乜app都唔得
你話Apple tv 4k出到, 但app唔得?唔明
巴打邊到買水貨?直接淘仔落黎?
淘仔新優電器 加運費直接van仔運hk去你屋企
43吋 5000$內 求推介

唔打機 淨係下 YouTube Netflix
咁多巴打喺度傾開嗰啲一萬幾千個電視機咁勁 自己用幾千蚊嗰啲覺得唔應該喺度討論
功能上係,但畫質唔係,甚至係退步都可能,例如Q60 vs Q60T
實際上個趨勢係本身大尺寸先有嘅技術開始下放到細尺寸,例如FALD同OLED
想睇oled 但又冇咁多budget, 而家買部a8g 係咪好傻仔
呢度有無TCL用家???我有野想問Thx
去昅昅,唔該巴打
巴打覺唔覺A9S 睇大台有少少淡色丫?
係香港賣得貴姐 支蝗版平好撚多
巴打可唔可以分享多少少
我都有上網睇過
想知水貨版有冇閹割左啲咩功能?
我主要用嚟睇Netflix 怕冇得update 睇睇下就睇唔到
同埋洗唔洗加機頂盒?
入面粒cpu同行貨一樣?
同埋可唔可以講係邊間買?
無google ,apple 野
netflix youtube 上網有apk裝 大把update
唔使機頂盒都睇到hk台 同行貨操作一樣
cpu一樣
tb新優
其實係支援o既,o的TrueHD畀佢格硬轉晒做DD+,如果唔支援就會讀唔到而冇聲,只不過係佢唔容許bitstream passthrough唔知點解要限制o的咁o既o野
唔覺,我校逼真化色彩60
你有沒話跟邊個網站去睇calibration setting 丫? 我上網睇rting最新都係得A8H參考下 ! Thx
之前部43X8500H 買咗唔夠三個月畀我跌咗啲硬嘢刮花咗個偏光膜有個大白點畀咗個籍口我升級

咁之前部機點算?
純粹用對眼cal
其實有諗過買啲 calibrator自己cal
A9S Master Series應該係高階過A8H
不過A8H rtings又話勁過A9G Master Series
不過最準色視覺上應該係圖片模式 應該係最接近Adobe RGB 嗰種淡色嘅色域
用iphone 11 pro max / iPad Pro 12.9 2020 100% Display P3 對比Netflix / Apple TV 4K Dolby Vision (杜比視界明亮預置)色彩表現應該係iPad pro 之上,同iPhone 差唔多,校高啲色彩同漸層同動態對比度校到高之後幾乎完勝iPhone ,係唔夠iPhone 光
利申9up
畀咗收賣佬,唔計ALBA 冇人收
價錢當然係一餐晏都冇啦⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞