買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
x8500h都可以考慮,x9000h就貴左d
如果唔係急用嘅,就唔好買住,睇定啲先。

外國用家發現X9000H喺120Hz畫面有模糊問題,唔知sony解唔解決到?所以唔好買住,睇定啲先,又或者買LG CX同三星Q90T。

https://www.ptt.cc/bbs/PlayStation/M.1603871297.A.6EB.html
好,咁睇定d先
大約1.8m 距離
買LG cx55 會唔會大得制?
主力睇戲的話ok
睇其他野又打機我覺得48好d
好神奇,部9500h竟然pass through到ps4 pcm 去Soundbar, 唔駛set Dolby 或者dts
主要睇波其次Netflix YouTube
OEM貼牌機
無記錯係TCL
即係支牌
真係search 左好耐 btw 越search 越迷失
其實換嚟係為咗ps5 咁我一路有睇netflix 同有買下bluray(當然之後都會買下4k睇吓)

咁我家下係用緊4K mon + yas 207
不過個mon真係窄窄地,咁我就唔打算搞yas 207

好入正題

CX48 原本就大熱,但好似唔support DTS,咁我yas 207咪都好難搞🤯

A9S 係咪個hdmi 2.1 好似唔完整,同啲人都話LG 好

真係好難諗 ps5仲要得一個output

有冇師兄建議下
唔會
我距離2.3m
都覺得cx55少少偏大(可能未習慣)
入手了
回1800係咪信用卡優惠?
1800係1500 Sony + 300 舖頭額外回
仲有$100 Foodpanda 做會員送
星期六/日商場消費一萬回500
再加Hsbc Card Apple Pay 回 5%

搭多一條天線同HDMI線
如果係為左ps5無必要而家換...因為行到4k120fps嘅game唔會多
到你見到想玩嘅game有120fps先買都未遲
買CX的話都可以, 只係平時可能ps5插住soundbar, 到你要玩120fps先插番電視hdmi2.1, 到睇blu-ray要dts個陣又插番落soundbar咁...
所有format都得
唯一係喺內置系統用第三方app 經eARC出唔到TrueHD
所以撇除120Hz 為咗畫質我買咗A9S
對於我嚟講HDMI 2.1 最有用只有eARC
兩部機嘅Display拍埋一齊啲色水差天共地,CX真係好唔掂
不過我發現亞洲人應該傾向色彩飽和度而非準確度
LG外國多人買過Sony

喺唔搞微調下Sony A9S/X9500H/X8500H可以好輕易出到好悅目,接近強姦眼睛嘅飽和度,但又控制得好唔會爆色
但LG係做唔到嗰種控制力,試下校下display就明,飽和度一高就爆色
西人應該鍾意LG嗰種淡色,因為咁先接近標準表現
啲所謂戲院還原模式嘅色根本就唔吸引
DV IQ更加係多鳩餘,本身DV片已經校到好暗,我根本唔會開Netflix Mode同自動光暗,而會校到最高
光嚟睇
HSBC卡回5%要唔要事先登記?
32吋電視 sony定lg好d?
三叔嘅Q70T同Q70R比
70T只係多咗EARC?但畫質比70R差?
有用soundbar 的話,係唔係可以唔理電視有冇EARC?

主要睇Netflix 同PS5
2選1,應該點選擇
點樣唔support DTS先?
理論上sup唔support一個surround sound format/standard係睇你個soundbar而唔係部電視
部電視有能力passthrough到去個soundbar就得(eARC)
歐美2016-2018 model已經開始OTA緊Android 9.0
希望香港會盡快跟上,咁我部X85G就唔洗變孤兒仔
雖然都係唔會有AirPlay HomeKit

唔係同Dolby vision 一樣
(駁sound bar 出)電視同sound bar同tv box 缺一不可先可以出到
以我所知就係passthrough唔到dts
暫時睇中49HX900 VS 49X8500H
巴打點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞