買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
x8000h $50xx
Panasonic 40吋 4K LED 智能電視 TH-40HX700H $4080

Samsung 43" TU8500 UA43TU8500JXZK $4480
Sony X80H 43吋智能電視 KD-43X8000H $5090
Thx 各位
屋企人喺出面睇左部43x700g
是咪剛剛推介果啲都優勝過佢
43X7000G係上年2019款, 加上是SONY 4K中最入門的, 唔係用ANDROID系統, 用LINUX系統

應該同PANASONIC TH-43GX600H同一水平

Sony X80H 43吋智能電視 KD-43X8000H 就高一級, 2020款, 用ANDROID系統, 畫質都好好多, 影像處理器都高一級, 建議有BUDGET就選X8000H
點解大陸平咁多?
大陸版搖控醜陋, MADE IN CHINA, 冇GOOGLE PLAY, AIRPLAY, HOMEKIT, NETFLIX, YOUTUBE

NETFLIX, YOUTUBE雖然可以自己裝

GOOGLE PLAY, AIRPLAY, HOMEKIT要比授權費

最主要平係因為MADE IN CHINA

零件, 畫質有人話一樣, 有人話有分別
大陸版係刷唔到香港版系統, 好似有大陸人試過刷變磚

SAMSUNG / LG大陸版就可以用帶紅外線智能電話轉區做HK, 轉完=港版

不過SAMSUNG / LG大陸版冇SONY大陸版平咁多
請問P記 900H同800H差左2000蚊,個性能係未差咁遠?
正常你唔開某的功能佢應該搵唔到你,知唔知佢係連左你的咩?你係邊部?
影像處理器, PANEL有分別, 畫面流暢度有分別, 直下式背光分區數都有分別
大陸貨係兩腳插
巴打建議直接換條三腳電源線定係本身條電源線加三腳轉插器??
直接換條三腳電源線
轉插供電唔穩定
我switch日水有時叉唔到電
OLED55GXPCA?
Gx 真係好靚嘅
不過堅貴 55吋都2萬中
2萬蚊都嬲??

佢係嬲你買咁貴? 定係咁貴都唔買SONY A9G

我自己覺得A9G好D
OLED可唔可以用到6-7年我好有保留
你唔買SONY都係死症

有排"哦" , 分分鐘"哦"足幾年, 女人好可怕
想Sony玩到4K 120fps 建議等下年Sony HDMI 2.1 OLED
但我個人認為唔值得為咗嗰個假4K 120Hz 而等如果係急換
PS4 Pro 對比同期顯示卡推斷PS5 對比2070 Super/2080 已經知咩事
點最佳化都冇可能突破物理極限,2080 連2K 144Hz 高效都好勉強,根本連4K 60Hz 高效都未掂到,PS5 好大機會重演PS4 Pro 嗰種2K 插值扮4K
For 其他角度,而家影片主流格式極限只係UHD Blu-ray 4K Dolby Vision 10bit YUV 4:2:0 60Fps ,啱啱好只係HDMI 2.0極限
真係等唔到又想打機好一定係買48CX
純粹睇你會唔會唔揀Sony嘅色揀LG
我覺得CX嘅色唔夠A9S/A8H深,Default settings開段YouTube 4K HDR 片睇就明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞