買電視機換電視機集中討論區 (20) 有問題睇咗#1先

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
夾埋6000有找
都平過水差唔多2-3千
唔係一開始轉左香港區先咩
運費用左幾多錢?
60hz
係咪解打機 部電視最多有60fps?
係,但要120fps仲有其他因素要睇
我覺得好左
上星期join 左youtube premium 做左印度人, 個youtube 近幾日都不斷自動logout
裝完個update, 睇左成晚youtube都冇事
咁x9500h

Oled 睇波我唔知會唔會燒印
我部X9000G都up咗,順就同之前分別唔大

不過喺youtube睇李安Gemini 4k 60fps就唔係好順,有啲啲窒,明明lan線都有成100mb
有冇贈品呢? 依期好似送watch se
想問下意見,屋企要買新電視,打機+睇戲/演唱會碟/Netflix 多,見到Sony 有部55吋X9000H 話係 PS5 ready,想問同其他型號分別係咪咁大?定係揀其他都一樣?
唔好意思
好似唔係好覺有講SAMSUNG
X9000H支援HDMI 2.1全功能, 包括4K120FPS / eARC / VRR / ALLM

4K120FPS = 4K 120格畫面, 格數愈多, 愈順, 不過要遊戲支持

eARC = 增強版的音聲回傳。只需要將未來的播放機、遊戲機接到具有 eARC 的電視,電視再利用 eARC 回傳次世代解碼給擴大機、聲霸,使其發出對應的音效

VRR = 當電腦一處理完影像,就可以立刻同步在屏幕顯示出來,根據電腦的影像處理速度來自行調節更新率,毋須在特定更新頻率才「放送」畫面。這樣可以消除延遲、卡頓及畫面撕裂的現象,帶來更流暢的遊戲體驗

ALLM = 低輸入延遲,一般電腦用戶對這一詞不會陌生,擁有低輸入延遲的電視,畫面反應更快,與你實際上的遊戲同步

如果你主要打PS5, 買X9000H就可以完美配合
如果你主要睇NETFLIX, 打機又唔追求120FPS, 低輸入延遲, 買X9500H畫面就更好

X9500H比X9000H高一級, 畫面係靚D
想問一條hdmi線 會唔會影響睇電視嘅質素?
見唔少人都講話會自己換電源線
即係廠比個條hdmi係廢嘅?
一部電視幾個hdmi位
係咪要每個位都用到最好嘅線?

見人推介魔獸8k線
睇電視係用天線,天線質素好,畫面會有提升
照你咁講 Q95t 唔抵買?
唔該巴打
q95t 係唔錯有hdr10+ 同埋qled
但無Dolby vision 依個hdr格式 係最靚既hdr 格式嚟
睇戲既話 有Dolby vision 同無dolby vision 都差幾遠

https://youtu.be/S3FJHIY0ag8

依個係hdr10+同dolby vision 對比
同埋hdr10+都幾少片支援

你要睇埋波同Netflix
你講個三部
係x9500h 比較適合你
如果唔掂DV,三部裡面HDR效果最勁係佢
達到DisplayHDR1000級
開咗FALD之後對比度過10000:1
依家以LED嚟計係好勁
BX最大問題係唔夠光,HDR效果會好弱
飽和度嚟講BX拍埋CX同A8H/A9G好淡
所以真係寧願畀多少少上CX

至於主觀色彩表現我個人prefer Sony>Samsung>LG
4K upscaling就Sony=Samsung>LG
Sony default settings 唔洗點校已經唔錯,尤其係X1 Extreme 嘅機種
Samsung 預設色準應該係最高同搶眼,但相對Sony嚟講冇咁自然,膚色相對較蒼白,Sony校逼真化比Samsung校動態模式自然舒服啲
LG a9 Gen 3 vs Sony X1 Extreme 分別幾明顯下
用48”嚟比較
Showroom 48CX 相對48A9S預置光啲但曝光位細節控制冇咁好,色彩係有足夠飽和度但主觀調色冇咁吸引

如果會睇戲我建議買Samsung / Sony
雖然Samsung 唔計小眾HDR10+得HDR10
但實際同DV分別唔大(例子用A Star Is Born iTunes 4K DV對比UHD Blu-ray喺A9S試,但我部M8500出唔到DV,所以只會有HDR10)
55X9000h同55Q70T
點揀好 會打PS5 兩部都有4K120
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞