(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
現實大把依啲人
咁就要多啲推喇
主角死咗無戲唱,女角就難講,成個故無乜死人,嚟緊.....
依類做sp 好正

暫定寫四十零章
春巴係我係舊登/連登加埋追左第二耐既作者,第一係邦拿
記得果陣《高登第二十七台》呢個故開始追,已經覺得好撚正我推介各位巴打可以睇下,雖然個故事仲未埋尾,但我仲等緊你架!
利申:中學追到而家出黎做野3年 改左名唔知春巴記唔記得我
原來係 package 樓
宛琳珊跟隨柯恩繼與柯麗萍走進廳房,她與那名臉頰紅踵的女郎擦身而過,她記得之前和對方在大台曾經同場演出,她正想和對方打招呼,可是對方只是垂著頭急匆匆離去。

宛琳珊走進廳房發現內裡豪門雲集,除了大細界的謝家進、尚燈的柯恩隆、宏遠的樓柏奇外,她認得出的還有神京的二公子寧齊家、方家的富三代方貞光、江氏的江彬、白帝百貨的太子白永俊。

白永俊繼續剛才的話題,笑道:「Patrick,你咁鍾意乾淨,但係又咁鍾意行山遠足,唔怕成身臭汗咩?」

樓柏奇道:「兩樣野點同呢?更何況我遠足從來唔會過夜,同埋走嗰陣,我會坐直升機返屋企沖涼。」

江彬道:「Patrick,如果要你唔沖涼三日,你頂唔頂得順?」

樓柏奇搖著頭道:「緊係唔得啦!由我懂性嗰日,我一日最少沖三次涼,我唔會去啲無得沖涼嘅地方。」

寧齊家倏地煞有介事,道:「當日ricky俾葉炳強綁就試過三日無涼沖。」

樓柏奇皺著眉道:「martin,仲乜突然講依啲野啊?」

方貞光道:「martin同ricky哥就最老死,ricky哥出事之後,都無再出席公子會嘅聚會喇!睇嚟有好大心理陰影」

謝家進插言道:「ricky都唔算傷啊!雙哥先慘,俾葉炳強虐待幾日,放返之後,到依家仲要睇心理醫生。」

寧齊家道:「阿隆,聽講當年葉炳強都打過你屋企主意喎?」

柯恩隆道:「係啊!當年好在活佛同我伯爺講全家人唔好出門一個禮拜,嗰陣開會都要叫啲職員嚟我地屋企開,結果一個禮拜後葉炳強就俾人拉咗。」

江彬道:「我屋企又無各位大佬咁有錢,就算要綁都唔綁我啦!」

方貞光亦笑道:「阿爺留俾我地副身家俾基金佬睇住,每個月出雞碎咁多俾我咋!好彩有進哥射住射住。」

樓柏奇冷哼一聲,道:「啲窮人又無文化、又野蠻、又污糟,居然想用暴力去要脅我地攞錢,真係過分,好彩個葉炳強最後被人槍決,依啲就係窮人唔自量嘅下場。」

宛琳珊初時聽著公子們的趣聞迭事覺得很吸引,然而之後樓柏奇的階級歧視說話讓她不禁側目,讓她對樓柏奇一向的好印象立時扭轉。
記得

你對我個故咁關注

無乜邊幾個
二日睇完24個post. live咗係咩挽法
買書再重溫一次
宛琳珊初時聽著公子們的趣聞迭事覺得很吸引,然而之後樓柏奇的階級歧視說話讓她不禁側目,讓她對樓柏奇一向的好印象立時扭轉。

這時柯恩隆才發現柯恩繼和柯麗萍的身影,柯恩隆道:「咦!七弟、九妹,你地竟然喺到,我以為你地因為老六單野,仲守緊孝添!出嚟散下心咪幾好囉!人要向前看嘅!」

柯麗萍看到柯恩隆這副德性,沒好氣道:「四哥,我地一早嚟咗啦!係你開心得濟,睇我地唔到啫!」

柯恩隆笑道:「哈哈,正所謂虎父無犬子,我地爸爸生性風流,我都遺傳佢依一樣野,如果佢唔係咁風流,都唔會有我地啦!」

柯恩隆拿出父親來當檔箭牌,柯麗萍只能冷哼一聲。柯恩隆的視線由柯恩繼身上轉到站在其身旁的宛琳珊處,立時眼前一亮,道:「咦!七弟,你平時收收埋埋,原來有位明星仔女朋友。」

柯恩繼澄清道:「Rammie唔係我女朋友嚟。」

柯恩隆喜道:「咁就啱喇!阿Rammie今晚嚟我屋企啦!我個浴缸好大,張床又好軟架。」

宛琳珊想不到柯恩隆在眾目睽睽之下,說話這麼大膽露骨,一時間她尷尬得不知如何應對。

柯恩繼有些慍怒,道:「四哥,Rammie係我朋友,唔該你尊重啲。」

「OK,OK,我做哥哥不嬲愛錫弟妹,唔會同細佬爭野玩嘅!甚至會讓細佬,依到兩條女你揀邊個?」柯恩隆指了指兩名女伴。

柯恩繼道:「唔駛喇!四哥,依啲留返畀你啦!」

柯恩隆揚了揚手中的籌碼,道:「女人唔啱,駛唔駛俾啲錢你地洗啊?聽講三娘對你地好嚴格,平時無乜錢過你地手。」

柯麗萍道:「唔駛喇!四哥,我地都有錢,上嚟係要玩返兩手嘅!」

柯恩隆道:「九妹,依到最少都要玩十萬。」

宛琳珊聞言不禁吐舌,而柯麗萍亦不禁微微色變,但現在勢成騎虎,只好硬著頭皮道:「好啊!」
推文
留名睇文
千祈唔好係呂靜宜/布正麗
推一推
兄妹同心,柯麗萍下注,柯恩繼怎麼也要支持一下,他同樣買了一門十萬。

謝家進已經輸了差不多二千萬,他道:「阿隆,我依鋪落注二千萬得唔得先?」

柯恩隆道:「第二個就唔得啫,進哥當然無問題啦!不過進哥,我屋企做賭咁多年,當年華大俠就係想追數,結果成間片場都輸埋俾我地屋企。」

謝家進道:「我玩依啲有限錢,又唔係賭身家。」

江彬附和道:「進哥成間大細界打晒骰,依啲散紙嘅啫!」

美女荷官發牌,謝家進的牌面是十八點,這可以說是他這晚上得到最好的牌,他不再要牌,心想終於要贏回一局。

柯恩隆是十五點,根據規矩他牌面不足十七點,要多抽一張牌,於是荷官為他發牌。

柯恩隆看到第三張牌時,不禁大樂,道:「進哥,真係唔好意思,嚟隻三畀我喎!莊家食夾棍。」

謝家進見狀用力搥打賭桌,道:「有無搞錯?咁都輸。」

這一局除了柯麗萍和柯恩繼外,其他玩家都輸給柯恩隆,不過他們的下注金額
只是謝家進的百份之一,看著謝家進輸得那麼慘,他們臉上都隱隱地漾出幸災樂禍的微笑,彷彿剛才那一局是自己贏了。

柯恩隆這一局進帳二千萬,身旁侍候的兩位女郎當然得到打賞。宛琳珊看到對方出手那麼闊綽,便不禁想如果自己向對方賣好,應該也同樣會得到優待,不過她還是放不下身段,在眾目睽睽之下,成為柯恩隆的一件玩物。

柯恩隆道:「進哥,爸爸成日同我講,賭錢要贏就要做莊,馬交政府開放賭牌,你地大細界同我地尚燈合作,攞多個賭牌,咁我地咪可以齊齊搵錢囉!」

謝家進搖著頭道:「咪喇!上次信咗你同柏奇合作搞酒店,差啲要賠成百億。」

柯恩隆道:「進哥,上次係柏奇牽頭搵靈都幫手,我一早話靈都信唔過架啦!」

樓柏奇嘿嘿笑道:「隆少,上次係你拍心口話幅地皮無問題,要進哥出高一倍價錢買落嚟架!」
柯恩隆道:「唏!最尾進哥有本事同靈都和解,舊時嘅野唔好講喇!講經營賭場我地柯家係專家,進哥,你屋企一直都想搞賭場架!依個好機會嚟嗰喎!我地另組公司,兩兄弟拍住上,每年等收錢啦!」

謝家進被柯恩隆說得心癢癢的,道:「依啲野第日先講啦!依家輸成四千幾萬,我要追數啊!」

柯恩隆道:「其他咁多位有無興趣入股,一個賭牌,每年講緊嘅純利係以十億計。」

江彬和白永俊聽得兩眼放光,表示有興趣參與;寧齊家興趣缺缺地搖了搖頭;方貞光則道:「我屋企每個月都係俾嗰份錢我,我無能力拍住大家搵食。」

柯恩隆轉向樓柏奇,道:「柏奇,你呢?」

「公司啲野都係我阿爸揸主意嘅,咁大件事我決定唔到啦!」

樓柏奇口裡這樣說,其實他們已經秘密行動,要在馬交政府開放賭牌一事上分一杯羹。

柯恩隆道:「合作賭牌嘅事,各位就返去考慮下啦!賭局就繼續,進哥,你依鋪諗住買幾多啊?」

謝家進正在苦惱應該要大注一鋪追數,還是小注出擊的時候,驀地想起一件事,連忙喝止道:「唔好派牌住,我要叫個朋友上嚟。」

謝家進在一名服務生耳邊輕聲道:「即刻落去同我叫成皇志上嚟!」
果然有文
好睇
諗住叫成皇志幫佢賭定叫佢做美女荷官?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞