(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike

有咩問題
push
今晚無文
有打
但最近好忙
要遲多日
加油
幫你推一推
Chapter 53 Galaxy girl(上)

選秀後,脫穎而出的九名女生,與宛琳珊組成女團Galaxy girl星系少女,以九大行星(當時冥王星還未被除名)加上太陽作為她們的代表星系,宛琳珊是Galaxy girl的隊長,自然就是眾星圍繞著的那顆太陽。

我們為Galaxy girl的發展方向開會,Bingo的提議是沿用他九個飯煲的女團那一套,來自未來的我知道他的那一套不能夠得到大成功,我知悉未來的韓國女團將會大熱,所以想借鑒她們的公式,搶先一步複製她們的成功,於是我請了韓國最出名的女團學校制定課程去訓練Galaxy girl的成員。

由於宛琳珊之前已經接受類似的訓練,她是最快適應過來,Galaxy girl的其他成員看到宛琳珊這麼落力,也受到感染,以宛琳珊為目標,雖然大部分的成員按照導師的指示,可是還有些成員跟不上步伐,貞蘭除了每日指定餐單外,有時還會偷吃朱古力,體態難以達標,這讓經理人菁姐頭痛不已。

Bingo不太認同我採取的方針,他道:「成皇志,雖然之前韓國嘅歌影視偶有佳作,但依家嘅韓風喺香港影響力唔係太大,不如你都係按照翻我嘅方案啦!」

我道:「Bingo,我知你好有經驗,捧人好有一套,但係香港一向都祟外,我覺得韓國嗰做星模式好好,我希望Galaxy girl先喺外面打響名堂,再返香港。」

Bingo一臉憂心道:「但係你咁樣做要洗好多錢,順勢剛剛成立,你就將公司嘅
咁多資源投放落去,萬一失敗咗,順勢會好危險。」

菁姐亦贊同Bingo的看法,道:「係啊!成皇志,做娛樂公司要做定風險管理,
Bingo嘅方案穩打穩紮,順勢初初發展最重要穩陣,等將來賺到錢,我地再投資你嘅計劃。」

蔣學勤道:「之前成皇志同P廠傾掂數,P廠會搵Galaxy girl做新嘅代言人去推廣PD192,而PD192會出多九隻顏色,加上嚟緊嘅世界盃熱潮,到時
相信日本同韓國嘅人都會認識Galaxy girl。」

Bingo道:「我睇過嗰份新合約,如果日本隊入唔到十六強,我地就要賠錢,我唔知道點解要附加依啲條款入去,好多日本人都唔相信佢地可以出到線,你咁樣都答應佢地,真係……後生仔做野有衝勁係好,但你太衝動喇!」

菁姐亦附和道:「成皇志,你咁樣孤注一擲,真係好冒險,我地可以動用嘅資金,唔可以支持你依個計劃好耐,我諗應該支持唔到一年。」

我道:「菁姐,Bingo,你地放心啦!俾三個月時間我,三個月後,順勢就會有充裕嘅資金,個方案唔會因為資金不足而中斷,正如學勤所講,難得P廠搵Galaxy girl做代言人,我地就借助今次嘅機會打入日韓市場,之後再反攻香港。」

菁姐和Bingo在這一行經驗豐富,但就是這個優點,讓他們的想法過於保守,在他們眼中,我的計劃是進取得進賭徒一樣,我的全盤計劃都取決於這次的世界盃。
香港娛樂圈由盛轉衰就係敗喺呢班不思進取,吓吓諗住食老本嘅人手上
有文推一推
點解講講吓又唔見咗布甸
如果賽果變左咪大獲
布甸隻閪發霉未
依個問題
成敗得失都看世界杯,世界杯掂就主角掂。
失敗左分分鐘跳多次樓呢
Pish
唔知點解喺紙言睇個故嗰陣
成日都彈個goodluckdog ge垃圾網出嚟
今晚有無文
紙言ios 下埋架
成個網好似中左毒
我地要文!!
聽日放假

瞓醒再打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞