(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
繼續留意
以後多啲留意
支持
因為新月酒店內的停車場泊滿了其他賓客的名車,我們只好把保母車泊在附近的停車場,然後步行走向新月酒店。

姚智風嘀咕道:「大鳩,都叫你買部林寶堅尼或者法拉利啦!如果係依啲名車,頭先酒店個保安實有位俾我地泊,佢擺明見我地寒酸先點我地去依到泊車。」

我道:「姚少,你諗野咁陰謀論架?我地都係賓客,人地都係打份工,無位點俾我地泊?仲有如果係林寶堅尼或者法拉利,我地有四個人點坐得晒,而且我鍾意依啲六座位嘅保母車,可以俾我休息下,同接屋企人都方便啲。」

姚智風積極遊說成皇志買名車的目的,是為了自己可以借對方的車一用,林寶堅尼、法拉利就是身份象徵,駕著名車到夜店玩樂一定可以吸引不少女士的垂青。

尚興國插言道:「姚少,菁姐講過唔好再喺公眾場合咁叫成皇志。」

姚智風怒道:「家陣搵菁姐嚟壓我啊?我同大鳩中二已經識架喇!你啲外人識咩吖?」

尚興國反駁道:「我雖然同成皇志識嘅時間無你地咁耐,但我地經歷過幾次出生入死。」

我見兩人為了這些小事而吵架,便道:「你地一人少句啦!今晚好多賓客架!俾人睇到就失禮死人喇!」
此時,我們走到新月酒店的正門,眾多記者聚在門前,搶佔最佳的拍攝位置,這時一輛勞斯萊斯停在門前,樓敬龍與樓柏奇從車上走下來。

蛇果日報女記者金碧韻最近被公司指派貼身狙擊富商樓敬龍,她見到樓敬龍的身影,立時一個箭步上前,豈料被其他記者絆倒,蹌蹌踉踉碰到了樓敬龍。

樓敬龍一臉不悅道:「妳知唔知妳整到我啊?」

金碧韻舉起相機拍過不停,笑道:「你係咪驚我拍到你粒癦啊?」

一旁的樓柏奇見狀,喝道:「喂!咁無禮貌嘅!妳邊間報館架?」

樓敬龍打了個手勢,道:「算喇!柏奇,今日係雄叔大壽,唔好同佢計較。」

金碧韻今日來是追問樓敬龍與他的其中一位女友羅婕妤醫生的感情事,最近兩人在報章上隔空罵戰,金碧韻想樓敬龍作出進一步回應,但看來只有等待席散後,樓敬龍出來才可以追訪。

此時金碧韻瞧到另一個追訪對象羅婕妤醫生走向新月酒店的後門,於是離開了新月酒店的正門,悄悄尾隨對方,不久謝家進從後門出來,只見他不斷打量著四周,觀察有沒有人留意他,羅婕妤瞧見謝家進立時上前親暱的牽著對方的手。

金碧韻看傻了眼,羅婕妤不是樓敬龍的女朋友,怎麼又與謝家進搭上?身為記者的她雖然驚愕,但還是反射性舉起相機按下快門,拍下了珍貴的證據。
有文呀
weekday 有文
進入了舉辦壽宴的大堂,謝家進正在招呼前來的賓客,他瞧見我,立時拉著我,要帶我去見謝金雄,尚興國三人另有一名中年男人去招呼。

謝金雄的壽宴會場分成兩進,偏廳的用來招待集團的員工和次要的賓客,正廳用來款待那些達官貴人、親戚好友。

中年男人自我介紹道:「你地好,我叫Peter,係大細界租務部嘅營運經理。」

姚智風把卡片遞給對方,道:「我係成皇志工作室嘅營運經理。」

霍去登亦有樣學樣遞出卡片道:「我係市場部經理。」

Peter接過卡片,讚道:「原來係姚生同霍生,兩位咁後生已經做到經理,真係後生可畏。」

尚興國見狀嚇了一跳,兩人何時成了什麼成皇志工作室的經理?

姚智風道:「Peter哥,你巴閉啲,你喺大細界依啲集團入面做經理,人工福利一定唔差啦!」

Peter笑著點頭道:「謝生對我地依啲夥計一向都好好嘅!」

姚智風道:「如果有日我地無野撈,過檔跟Peter哥搵食,唔知Peter哥收唔收我地呢?」

Peter道:「唔好玩啦!兩位年青有為一定可以闖出一片天嘅,不過如果你地想轉換下新環境,隨時都可以嚟搵我嘅。」

尚興國心裡嘀咕:「依兩條友搞咩啊?一時自稱經理派卡片俾人,一時又搲撈。」

Peter轉向尚興國問道:「係呢?依位朋友又係成皇志工作室咩識位啊?」

姚智風不待尚興國回答,便道:「佢已經唔再係成皇志工作室嘅人喇!」

尚興國聞言不禁有氣,可是如果這時和姚智風爭論,會在眾賓客前丟了成皇志的臉,所以他借故去洗手間離開這個是非地。
嗰兩條仆街
未有心情睇, 留一留名支持
會唔會成立公司之後
簽阿國做武打明星
做宇宙最強
有機會
謝金雄道:「小朋友,你嘅事跡我都有所耳聞,上次靈都單野你都出唔少力,多謝你。」

我道:「謝老先生,其實上次我只係將知道嘅野同進哥講,都係靠進哥同靈都談判,而且我地係朋友,朋友之間理應互相幫助。」

謝金雄點了點頭,道:「講得好,朋友間要互相幫助,我聽阿進講你想借一億,一億唔係一個少嘅數目,你借嚟做乜?」

我道:「我問進哥借錢,係想開一間娛樂公司,我只係一時間攞唔出咁大筆錢,到咗九月,我可以連埋一成利息還返俾進哥。」

樓敬龍插言道:「依家已經四月,唔夠半年時間,你有辦法回本不特止,仲可以還埋息,據我所知星旺咁成功嘅娛樂公司,頭三年都係要蝕錢。」

我道:「謝老先生、大樓生,我真係無講大話,我有百分百嘅信心實踐我嘅承諾。」

謝金雄問道:「點解你可以咁有信心?阿龍講得啱,娛樂公司最初都係要燒錢,捧起啲明星要一段時間,簽出咗名嘅明星返嚟,又要駛好多錢,唔通你……打算用嚟洗黑錢。」

我很難老實向他們說出我會在七月舉行的世界盃狠賺一筆,然後連本帶利歸還借款,一來就算我和盤托出,恐怕他們亦難以置信;二來我怕對他們如實說出,會影響我的計劃。

現在只好再以睡仙來作藉口,我硬著頭皮道:「謝老先生,我問你借嘅錢唔係用嚟做犯法野,之不過究竟係咩一回事?師父告誡過我,一定唔可以同第三者提起,萬一說漏咗口,唔單止對我有害,亦都會對知道消息嘅人有負面影響。」

利雲幫腔道:「契爺,正所謂天機不可洩漏,成皇志咁樣講都有佢嘅道理,始終神仙嘅告誡,唔可以唔聽。」

謝金雄道:「你講到咁,我都無謂強人所難,其實我都好欣賞你依個後生仔,有無興趣入大細界打工?我唔會待薄你嘅。」
謝家進喜道:「志哥仔,依個係難得嘅機會,爸爸好少親自請人,你加入大細界,做我嘅左右手啦!」

正如謝家進所說,謝金雄的親自邀請真的是非常難得,我亦相信他們不會虧待我,然而自從那天我聽了文光義的一番話後,我再難以去當別人的員工,我要當家作主,掌握自己的命運。

我道:「多謝謝老先生同進哥咁賞識小弟,但係我得中五嘅學歷,邊有可能勝任到你地俾我嘅職位同工作?」

謝金雄道:「我請人從來係睇能力,唔係睇學歷,我嗰代啲人好多連小學都未畢業,但係只要俾心機,一樣可以做出成績。」

我一臉為難道:「謝老先生,唔好意思啊!我自己知自己事,如果要我好正規做一位行政人員,我發揮唔到自己三成嘅實力,其實我同進哥係好朋友,如果進哥有乜要用到我嘅,只要一句說話就可以。」

謝金雄盯著我一言不發,謝家進在旁急道:「哎呀!志哥仔,你真係吖!」

我知道在謝金雄的大喜日子這樣拂逆他,他應該會很不高興,可能不會借錢給我,但是經歷了這麼多事情,我已經不想再寄人籬下了,如果現在迫於形勢答應,事後再拒絕,那麼情況只會更加糟糕。

我沒有回避謝金雄的視線與他對望,他目無表情,不知是驚是怒?利雲、謝家進、向仁泰的臉上都現出憂心忡忡的神情。

良久,謝金雄嘴角上揚,他道:「好!有志氣,如果我開出咁嘅條件,一般人係唔會拒絕,你依啲人好罕有。我相信你有唔可以講出真相嘅難處;亦都相信你唔會呃我,九月嘅時候你會本利歸還;其實我更加相信自己睇人嘅眼光,你依啲人重情義,我幫咗你依一次,你就欠我一個人情,依一億我借俾你。」

我喜道:「多謝你,謝老先生。」

謝金雄道:「我地做唔到賓主,都可以做朋友,之前我都扶過一個人一把,但之後佢令我好失望,我希望唔好再睇錯一次人。」

謝金雄的話語透露出一絲唏噓,看來他說的讓他失望的人,就是視為子姪的王耀暉。
問題 邊有外圍莊家
會受人單注 一億
一定走佬
成皇志之前都買過外圍,應該識分注啦
嗰兩條廢柴搞嘅麻煩應該大鑊啲
push
Chapter 48 麻煩(下)

謝家進看見謝金雄答應借錢給我,拍著我的肩膀道:「志哥仔,爸爸好少咁賞識一個人,你千祈唔好令佢失望。」

倏地,謝金雄臉色一沉,喝道:「家進,跪低。」

在正廳包廂的六人:我、向仁泰、利雲、樓敬龍父子和謝家進,都被謝金雄這句說話嚇了一跳,我們不知所措,目光不斷在謝家進與謝金雄身上遊移,謝家進楞住了,謝金雄再次暴喝一聲,道:「我叫你跪低,你聽唔聽到?」

謝家進一向敬畏謝金雄,父親雖然不時會斥責自己,但甚少會這般疾言厲色,更未曾在眾目睽睽下要自己下跪。

謝家進不知自己做錯了什麼惹怒了父親,雖然有外人在場,可是看到父親大動肝火的樣子,他不禁兩腿一軟跪了下來。

利雲見狀勸道:「契爺,你今日大喜日子,無論進哥做錯啲乜,你要鬧都等到返屋企先鬧啦!」

樓敬龍亦勸道:「係囉!雄叔,就算阿進做錯咗啲乜,你都唔好係咁多人面前叫佢跪,俾人見到唔單止阿進無面,你自己都無面。」

「個衰仔敗我副身家,我都無咁難過,但佢做出啲咁嘅事,我真係無面再見啲朋友啊!阿龍,雄叔對你唔住啊!」話畢謝金雄居然向樓敬龍下跪。

樓敬龍見狀大驚,立時雙手扶著謝金雄的手臂,道:「雄叔,你快啲起身啦!你係我長輩,我點受得起?」

謝金雄道:「阿龍,個衰仔做出咗啲咁嘅野,我對唔住朋友。」

樓敬龍道:「雄叔,無論阿進做咗啲咩事,以我地兩家嘅交情,有咩係唔可以慢慢傾?」

在樓敬龍的堅持下,謝金雄終於站起來,樓敬龍道:「雄叔,你話阿進做咗啲對唔住我嘅事,究竟係咩一回事?」

謝金雄道:「個衰仔同姓羅個女人搞埋一齊,個女人陀咗我地謝家嘅骨肉。」
發火得咁突然嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞