(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
這一邊廂,樂宜得償所願;另一邊廂,姚智風卻官非纏身,儘管我遭到姚智風一次又一次拖累,想起往日的情義,我還是到了拘留所去探望他。

在拘留所度過了一星期,姚智風一臉憔悴,身型消瘦了不少,他一看到我,便緊張拉著我的手,道:「大鳩,我係咪可以走喇?」

懲教處的職員見狀立時要姚智風縮手。

姚智風把毒品留在車上,又讓我捲入輪姦案裡,我原本是很氣憤的,可是看到他這樣子,我不禁心軟,我道:「姚少,好快就過堂,你嗰條強姦罪,警方證據唔夠告你唔入,至於條藏毒罪,你認罪嘅話,扣埋假期,一年都唔駛就可以出返嚟。」

姚智風聞言情緒激動道:「要坐一年?我唔可以坐監架!大鳩,你幫我搵羅雄清打官司吖!佢係最有料嘅大狀一定可以打得甩架!」

我搖頭道:「姚少,家陣你同斷正無乜分別!驗毒又呈陽性反應,就算搵羅雄清幫你,只係不斷上訴再上訴,拖拖下隨時仲耐過你坐,而且搵羅雄清打官司,用嘅錢係要幾千萬。」

姚智風怒道:「你最後嗰句先係重點,因為錢吖嘛!」

懲教處的職員瞧著我們,喝止道:「喂!你再係咁,我即刻拉返你入去。」

姚智風哭道:「大鳩,我唔可以坐監架!一坐監我就無晒前途,你幫幫我啦!依到一個禮拜都好難頂,一年我捱唔住架!入面有好多大佬,佢地專恰新仔,要俾佢地屌屎忽,我唔想啊!」

我道:「姚少,你唔好亂咁諗啦!」

姚智風道:「大鳩,不如咁啦!你識咁多人,不如搵人疏通下吖!啊!仲有啊!其實阿登佢都有揸過部車,佢先係藏毒嗰個,叫阿登認咗佢啦!橫掂佢做你嘅司機就滿足,坐唔坐監都無所謂啦?我唔同啊!我要出人頭地啊!」

看著眼前的姚智風,我感到一陣心寒,道:「你為咗甩身,要我防礙司法公正,知唔知我會好大鑊架?仲有阿登同你咁老友,你要佢同你受?你無野啊?我地係你朋友嚟架?」

姚智風怒道:「朋友?我先要問你有無當我係你朋友?菁姐同蔣學勤插我嗰陣,你有無幫我啊?我跟你嗰陣,你無報社、無娛樂公司,到你開始發圍,你居然調我去啲無關重要嘅位。」

眼前的姚智風變得不可理喻,他說的都是他一廂情願的想法,他這樣的學歷、工作態度,要留在順勢工作已經很困難,更不要說對他委以重任。雖然我是順勢的主席,但我亦要和菁姐她們交代,正所謂事不過三,我給了姚智風太多機會了,但他都是讓我失望。

姚智風的再三撒野,超越了懲教處職員容忍的底線,他們上來拉走姚智風,姚智風狠狠地道:「成皇志,你依個忘恩負義嘅人,我每時每刻都會詛咒你、詛咒你屋企人、你將來嘅老婆仔女,統統都不得好死。」

看著姚智風溢滿仇怨的目光,我不禁愣住了,我究竟做錯了什麼?究竟我做了什麼事情對不起他的事情,他要這樣仇恨我?

如果當初我聽取菁姐的意見,果斷解僱姚智風,雖然他會惱怒我一段時間,但我們日後還可以做回朋友。
古惑仔 包皮 漫畫版
就係姚智風
即係點

我睇過電影咋
包皮本身跟陳浩南
之後瀨野入去坐,喺監獄畀人恰,同時練咗d身手,不過佢怪鳩陳浩南從來無去探佢監,深深不忿

之後放監去咗「洪興分部」姐係新和聯盛到撈到d要員,搞鳩洪興,之後畀人打死,死前發覺自己真係唔夠料同小器
爸打有追開

我戒咗港漫好耐
其實姚智風咁耐以黎有幫過主角d咩??
果期古惑仔故事好鬼好睇
諗唔到
死不悔改,唔救也罷
希望今次係姚智風最後一次出場
咁樣鋪排 唔似
之後會再見到佢
姚入到去可能撞到湯仲謀
希望佢出返黎時,成皇志唔好又心軟
好奇搵番姚智風原世界後來會點……
姚智風則在中環的名牌西餐廳當西廚,已婚,但和老婆並不是住在一起的,一人住石梨,一人住天水圍。
陰公,俾主角番一番去,將佢個未來改晒了……
咁都俾你搵返
而家要食皇家飯
難怪姚智風會甘嬲主角,原本個結局都不知幾爽,而家……
出來一定搵男主報仇
屌,佢咁撚廢
報撚到仇咩
不過如果佢同其他人合作就....
可能做無間道,返去男主身邊整鬼佢.......
最好佢知道原世界線既事
眾人原世界線係咩環境
要睇返頭幾章
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞