(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
原來睇左4年有多
佩服
由post 1 追到依家 +1
咁就睇左4年
睇住阿志大,睇住佢壞
真係追咗好耐,既希望快啲睇到結局,又唔想咁快完
佢唔係壞嘅
只係份人機心重咗好多
始終捲入咗咁多單嘢
冇可能仲好似一個普通後生仔咁樣
仲有排寫嘅
都未寫到結婚生仔
唔壞喎
佢心智年齡3x 畀人棟鳩先跳樓
理應佢對任何人都會有一種防範心
唔應該對姚智風咁心軟 咁輕視

除非原世界,大鳩志同姚智風生交之交mode ,但好似本身只係舊同學
唔知呢
原來開頭D明星係用返呢個世界D名
原世界係識咗好耐

加上防佢都係唔俾重要野佢跟同掂

點知都可以搞鳩成皇志
lm
Lm
就係大鳩覺得自己可以控制到身邊既嘢,先咁輕視姚少呢個人。
:lm
今晚無文
等文,推
繼續推
Chapter 55 Galaxy girl(下)

隨著經歷越多,我個人的抗壓能力變得越強,加上俗務纏身,我已經很少在街上跑步了,但是姚智風的事件讓我很困擾,於是我又在街上跑步,希望藉著跑步產生的多巴胺,讓自己的心情變得愉快。

我很久沒有進行劇烈運動,只是跑了廿分鐘已經吃不消,我在一個公園喘息。中學時期,我住在石梨,街跑的時候經常會碰見布正麗。

當我不開心的時候,便會跑到街上,當我走到公園的時候,總會遇上布正麗;可是她現在就算回到香港,整天都和黃尊義出雙入對,在這裡當然不可能遇上她。

黃尊義是未來的王室繼承人,而活佛說布正麗的有皇后的命格,兩人走在一起是一件很合理的事情。

正當我陷入沉思的時候,手提電話響起,來電顯示是一個陌生的電話號碼,我按下了通話掣,電話彼端傳來了布正麗的聲音:「喂!成皇志,我喺香港出咗個新NUMBER,你以後可以同依個號碼搵我。咦!你喺街啊?跑步?都估到你最近因為姚智風同樂宜嘅事煩緊架喇!」

「我啱啱跑完步,仲諗起讀書嗰陣每次唔開心去跑步都會撞到妳!」

「我都估到你條友架喇!就算你依家做咗大老闆,內心都好似小鹿班比咁脆弱,點啊?係咪要搵人吐苦水啊!我可以聽你呻架!」

我正想找一個信賴的人去傾訴,去宣洩我心中的鬱悶,布正麗既然這樣說,我便一股腦兒把自己的委屈都對她說。

「妳話有無搞錯吖!姚智風咁樣對我,我都一次又一次容忍佢,佢居然咁樣咒我,佢係咪一直都無當我係朋友?」

「你記唔記得讀書嗰陣,有個叫宋蓮嘅人?」
「哦!當然記得啦!佢介紹數字幫啲臭飛俾管佳莉佢地,想害自己朋友,妳睇唔過眼去打佢一身。」

「嘿嘿!舊時嘅野唔好提喇!出嚟做野,我收咗火好耐喇!」

「吓!係妳自己提起先嘅,不過自從嗰件事之後,佢就轉咗學校。」

說到這裡,我不禁一驚,原來的歷史不是這樣的,宋蓮一直在吳林紫娣完成中五;而姚智風畢業後,向西廚的方向進發,他們的命運都在這時空出現變化。

姚智風怨恨我是有道理的,我一直以為自己待他很好,可是因為什麼鬼的蝴蝶效應讓他一嚐鐵窗生涯的滋味。

「喂!喂!成皇志,你有無聽我講野架?」

「哦!咩事啊?」

「我話王采堤就嚟生日,自強會啲成員想同佢搞個生日會,你有咩打算?」

「吓!王采堤幾時生日啊?」

「下個禮拜囉!陳依官叫我問你有無場地,佢話應該都有幾十人參加。」

「原來佢人緣咁好架?妳有無見過佢?啲人叫佢做小布甸喎。」

「睇過相囉!係就幾標緻嘅,但我都係覺得我依個正牌布甸靚啲囉!呵呵!」

「係喇!知妳布甸姐係吳林紫娣嘅第一校花喇!連宛琳珊都唔夠妳嚟喇!」

「駛乜講!係呢!你心情好番啲未啊?我要做野喇!唔講住。」

我心裡很想繼續去和布正麗有一句沒一句去說些平常事,口裡卻道:「好啊!下次再講啦!我會同陳依官夾架喇!」

掛線後,雖然與布正麗的一番交談後,讓我舒暢了不少,但同時我卻產生了新的疑慮,我知道我改變了宋蓮和姚智風的命運,可是布正麗呢?在原來的時空,離開了吳林紫娣後,我便不知她的任何消息,但一定不是現在這樣子,如果我與她走得太近,不知道會有什麼影響?想到這裡,我便不禁心驚。

成皇志,別怕!活佛說過布正麗命中注定會成為皇后,她不會和姚智風、宋蓮那樣,因為我的緣故而改變命運的。
開新po la
一個上進青年
風仔咁就畀主角改寫命運要入冊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞