(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
留名得閒聽吓
支持!巴打講野有啲緊張 不過唔緊要 講多啲應該會好
咁你都認得我把聲

不過我講嘢有啲唔夠氣
push
姚智風眼見菁姐和蔣學勤都把矛頭指向自己,他瞧向我道:「咁…我一直無一個職位,我…出去同人傾野都要有個身份架!我…都係諗住幫你啫!」

蔣學勤冷哼一聲道:「咁你傾咗啲咩野返嚟吖?」

蔣學勤提出的問題,姚智風無言以對,他道:「成皇志,我地識咗咁多年,無錯,我係有陣時貪小便宜,但我無諗過害你啊!嗰次我係做錯咗,但之後我都無再搞啲咩蘇州屎,樂宜攞電話件事係之前發生,我都唔知會咁大鑊架!你地攞返之前嘅事嚟算帳對我唔係咁公平,我已經改過,循規蹈矩架喇!」

在場所有人的焦點都落在我身上,蔣學勤說的話有他的道理,只要我把所有責任推在姚智風身上,有可能可以平息整件事,犧牲姚智風對順勢的日常運作沒有任何影響,而且他亦是整件事的始作俑者,解雇他也是合情合理。

然而與姚智風相識這麼多年的情誼,我很難去狠下心腸解雇他,而蔣學勤這樣的做法卻讓我勾起了當天因為我得罪了官幹,蔣天殺把我雪藏,可能我一直出身於草根階層,很討厭管理層以上欺下的行為,「己所不欲,勿施於人」,如果我為了給P廠一個交代而這樣做,那麼與當日的蔣天殺又有什麼分別?

我道:「姚智風只係一位低層員工,我地若果將所有責任放喺佢到,P廠會滿意我地嘅做法?件事就咁容易平息咩?佢地會質疑我點解會將佢地嘅贈品隨處放。」

蔣學勤道:「解雇姚智風,至少俾P廠覺得我地重視佢,係有誠意同佢地繼續合作。」

菁姐點頭道:「成皇志嘅說話有道理,P廠做野一向小心慬慎,佢地未必會接受我地依個做法,會懷疑我地順勢嘅能力同制度,但姚智風犯嘅錯係唔能夠原諒,公司有公司嘅制度,我地一定要對佢進行處分。」

我道:「依家最重要嘅野係點去應付今次嘅危機,其他野擺埋一邊先。」

儘管他們三人都認為不可以就此放過姚智風,但他們覺得都贊同先處理這次危機才是頭等大事。

蔣學勤三人認為我們應該要負起所有責任,好好向P廠道歉,希望得到對方的原諒,我沉思了一會,搖了搖頭道:「我地唔可以咁做,唔可以應錯,一認錯我地就會輸。」

在場的三人都愕然,菁姐道:「成皇志,你錯咗咩?P廠財雄勢大,我地順勢點同佢地鬥啊?」

我打了個手勢,阻止菁姐繼續說下去,道:「我已經諗到方法去應對。」

我擁有順勢最多的股份,又是順勢的主席,菁姐三人只好相信我的決定。
有文推一推
係咪用未來人能力?
揸住佢幾年之後嘅發展方向做情報 根本無可能輸 威脅返佢做大鳩志條狗都仲得
正起身有文
聽左巴打網台,當podcast 咁聽
不如巴打講下平行缐既故,我覺得個故幾有意義
有六集

前面幾集做得好差

後面有啲改善

收到你嘅意見

我同拍檔反應返
出iphone
三日一文等得有啲辛苦
Sorry

最近好忙
唔緊要 慢慢嚟
等文推一推
今日無文
隔左3個月先發現重新連載返
加油
丹羽建太鐵青著臉,胸口起伏不停,我道:「丹羽先生,請你冷靜啲聽我解釋。」

丹羽建太發洩了一輪後,總算冷靜下來,他點了點頭道:「好,我俾個機會你解釋。」

我好整以暇道:「丹羽先生,你都知道我喺睡仙陳搏嘅弟子,早排佢提及過我會同閣下結緣,然後又預料到無論我無論點去保管PD192,都係會違失嘅……」

丹羽建太冷笑一聲,道:「成皇志,你用依個藉口去推搪責任,未免太可笑喇!」

我搖頭道:「丹羽先生,請你容許我繼續講落去,當我聽到師父咁樣講,我都猶豫好唔好應承丹羽先生你嘅邀請,成為PD192嘅代言人,但係當佢繼續講落去,我就決定要同丹羽先生合作。」

在關鍵的位置故意停頓是說話技巧的一種,好讓丹羽建太更加急切知道我要他知道的說話,他皺了皺眉道:「睡仙同你講咗啲咩?」

我續道:「睡仙話三個月後嘅世界盃,日本隊會以首名出線進入十六強。」

丹羽建太聞言一獃,道:「咩話!國家隊可以出線十六強?」

1998年,日本才首次進身世界盃決賽周,結果是三戰全敗出局,現在日本足球隊,雖然有中田英秀、小野伸二、稻本潤一、高原直泰等黃一代,再加上主辦國的主場優勢,國民都對日本隊在世界上有所寄望,但畢竟同組的對手有俄羅斯、比利時這些實力份子,日本能否順利出線也有很大的隱憂,所以我這樣說,丹羽建太不禁吃了一驚。
搵佢賭波
會唔會佢嘅影響力改變到世界盃結果
叫佢地sponsor日本隊
Or廣告
成皇志識到 中田英壽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞