(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
「唔好玩啦!你先係我老大,我只係出去拍一套戲啫,拍完就返嚟跟返你。」

之前我與凌風合演一套名為異靈靈異的奇幻武打片,由於戲內有大量動作鏡頭,菁姐怕我受傷,要求使用替身,於是我便問平常習武、身型又與我相若的阿國有沒有興趣?最後他便成為我戲內的替身,導演覺得阿國的身手不錯,便問他有沒有興趣當另一套電影的替身,他有為此事徵詢我的意見,我當然要他答應。

我道:「做我嘅助理有咩前途吖!難得雄老大睇中你,你俾心機做,話唔定隨時成為新一代動作巨星。真心嘅,做兄弟當然望你好架啦!」

「係呢?你兩個朋友接手我啲野做成點?」

我苦笑道:「佢地新手,當然比唔上你,係有啲甩漏,有時會搞錯咗啲appointment咁。」

尚興國愕然道:「吓!咁大鑊?駛唔駛我幫你啊?」

「你專心啲拍戲啦!佢地遲下就會熟手架!」

「希望啦!」尚興國話題一轉,道:「講返自強會吖,雖然我同意自強要改革,但係又怕有利益,又會有拗撬,遲啲自強會要搞埋政治,我真係驚會影響到會員嘅感情,一涉及到利益,真係驚有人會出賣自強會。」

我拍了拍尚興國的肩膀道:「依層你又唔駛太過擔心,話晒我地經歷咁多次出生入死,有份深厚嘅感情喺到,唔會嘅。」
想問紙言寫上一次更新係五月 係咪無更新到?

依章接住
好呀 唔該哂
我琴日見到跟住睇咗幾章
想追
終於再開新一季
我拍了拍尚興國的肩膀道:「依層你又唔駛太過擔心,話晒我地經歷咁多次出生入死,有份深厚嘅感情喺到,唔會嘅。」

立flag了
RIP
Lm
春巴黎緊係咪都係不定期更新?
希望你日日好狀態
盡能力
寫得舒服就得 好多巴打都改哂名
等緊你出第3本實體書一出即買
終於有得睇 春巴加油呀
謝謝
春巴 復活 加油
有文推一推
奇怪點解成皇志喺免費報紙哩個 idea 冇反應,佢應該知道免費報紙曾經紅過一排
好興奮 又可以大展拳腳
留名
lm
之前與六嬸見面後,不知為何她對我的印象很好,人面甚廣的她很喜歡舉辦一些名人飯聚,不時邀我出席。

一次晚宴,大細界的謝家進是其中一名坐上客,席間上陸嬸為我引薦。

雖然在娛樂圈打滾了一整年,我的眼界已經開闊了不少,但與這種級數的超級富豪打交道還是第一次。

謝家進是一位很出名的敗家子,生意買賣經常虧蝕,富豪們在背後取笑他遴迍、扶不起的阿斗。

我看著這位年約五十,外貌敦厚的男人,一時間不知用什麼方式和他打招呼,他搶先道:「我有留意你嘅新聞,聽講你睇風水好叻。」

我有點錯愕,道:「其實風水嗰方面我唔太在行,不過我就有啲仙緣。」

謝家進壓低聲音道:「唔知你有無啲方法可以為我改運,依排我有啲運滯,頭頭碰著黑。」

身為大細界這種數百億巨企的主席,謝家進沒有半分運籌帷幄的企業家風範,居然在公開場合向我這個首次見面的人求助。

我道:「謝生,你大細界集團咁大規模,旗下一定有好多能人異士為你排憂解困,究竟你遇到啲咩事?」

謝家進忿忿不平道:「嗰班擦鞋仔廢架!平時淨係識得拍馬屁,一遇到困難要用佢地,就交唔到功課。」

我看了看四周,道:「謝生,不如搵個靜啲嘅地方,我地再慢慢講啦!」

六嬸的豪宅很寬敞,我們走到一處僻靜的地方,謝家進向我娓娓道出他的煩惱:

謝家進接手了家族集團一直希望大展拳腳,以證明父親的決定正確,他一上場向外收購了不少資產,可是他的眼光一般,作出的買賣多半是虧損的,最近他與一班富二代朋友投資酒店項目,他在這個項目投資涉及的金額以百億計,但豈料他所買下那幅地皮的土地用途不可以發展酒店,他與建築商靈都集團簽下了合約,如果毀約的話,隨時要賠償數十億。

這些合約糾紛、土地政策我是一竅不通,而且我那種預知未來的能力,也未能在此事上有任何作用,看來我是幫助不了謝家進。

謝家進怒道:「一日最衰都係樓柏奇、柯恩隆,佢地競投咗個發展項目,但又唔睇清楚,淨係識叫我注資,毀約嘅話,靈都告嗰個係我,唔係佢地;輸錢嗰個係我唔係佢地。」

我聞言不禁愕然,聽謝家進所說好像是樓柏奇、柯恩隆與靈都一起合謀欺騙他一樣。

謝家進繼續向我抱怨,他話畢我更加肯定是柯恩隆等人合謀欺騙他一樣,那幅地皮是柯恩隆遊說他買下,而靈都就是由樓柏奇牽頭的,最讓我訝異的是樓柏奇、柯恩隆這些城中的富二代最少要比謝家進年輕十載,樓柏奇的父親樓敬龍要稱呼謝家進的父親謝金雄為叔父,謝家進居然被這些年齡矮了一截的晚輩瞞騙,難怪人家在他背後取笑他為阿斗。
因為佢唔識背後嘅運作

如果係啲賭波同股市佢就明
日日都有文
文呢? 追到live
又開始要叫 文呢?
我試探道:「謝生,你覺得會唔會係佢地夾埋靈都嚟呃你啊?」

謝家進皺著眉,搖頭道:「點會啊?我地屋企係世交嚟,我睇住佢地大,點會呃我啊?」

謝家進這麼說,我也無謂枉作小人再說什麼。

謝家進再問道:「係呢?你話你同神仙有緣,有咩辦法可以幫下我?仲有呢!之前我搵過李師父算命、麥師父睇相、再搵埋蘇師父擺風水陣,都無乜作用,爸爸仲鬧我亂咁洗錢。係呢!你幫我,唔知你可唔可以收平啲呢?」

謝家進的父叔謝金雄是很出名的孤寒財主,據聞為了慳錢可以在三十多度的高溫、一身西裝筆挺,步行兩公里回公司。

我笑道:「乜謝生你無聽過免費先係最貴咩?講真如果真係可以幫到你解決依個問題,我收你貴啲,都係物有所值吖!」

謝家進點頭道:「咁又係,我之前已經輸咗爸爸好多錢,如果再輸幾十億,我真係怕激到佢賣鹹鴨蛋。」

我聞言不禁好笑,這位百億巨企的掌舵人,居然像犯錯的小孩害怕爸爸責罰那樣,在我這位外人面前真情流露,完全沒有絲毫戒備,不過很可惜我沒有能力幫助他,靈都、樓柏奇、柯恩隆,我對他們之間的商業糾紛完全沒有印象,會不會又是蝴蝶效應衍生出來的旁枝?

正當我要推搪自己無能為力幫助謝家進的時候,驀地我想起了秦漢滔交給我的文檔中,好像有關靈都的黑材料。

我道:「謝生,咁啦!如果我夢見師父,一定會將你嘅情況轉述俾佢老人家聽
,睇下佢老人家有咩啟示啦!」

回到家中,我從保險櫃取出秦漢滔交給我那些記錄了那些達官貴人的犯法記錄,這裡的文檔相信會讓他們很頭痛,但我並不會直接向他們勒索什麼,因為這世上只有死人才能夠保守秘密,我怕他們知道我手上有足以讓他們麻煩的證據,難保他們不會把我幹掉。

從秦漢滔交給我的文檔,我找到了靈都的痛腳,原來靈都有數個政府項目出現短樁的情況,相信以此為脅,靈都會對謝家進作出讓步。想來好笑,秦漢滔把這些犯罪證據交給我的目的,應該是希望我用來讓那些犯法的達官貴人得到應有的果報,可是我現在卻用來去維護他們的利益,相信秦漢滔在天之靈一定會懊悔他所托非人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞