(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
樂宜都色誘成皇志?未夠班 wo...
不過之前送電話條伏線仲未爆
布世伯與布正麗通過電話,得知她要回來香港,我知悉布正麗乘搭的航班後,便在當天要霍去登載我們去迎接布正麗,同行的除了我、霍去登與布世伯外,還有阿興與萬黛,兩人最近經常形影不離,熱戀中的情侶就是這樣。

布世伯與阿興的關係很友好,問道:「興仔,你女朋友仔叫咩名啊?都未介紹俾我聽。」

萬黛不像一般女孩那麼羞澀,她道:「布世伯,我叫萬黛啊!我好崇拜布甸姐架!」

布世伯哼了一聲道:「個傻女有乜咁值得崇拜啊?佢聽人一句說話就走咗去台灣,揼低我依個老豆係香港。」

布世伯一直對這件事很介懷,自從布正麗的母親失蹤後,他們兩父女便一直相依為命,所以布正麗聽從我的規勸與榮仔到了台灣,布世伯生我的氣,我也可以諒解。

阿興問道:「布世伯,其實你咁掛住布甸姐,點解你唔去台灣搵佢呢?」

「如果我又跟埋去台灣,香港間屋就俾政府收返,我留係香港,阿麗喺台灣遇上啲咩困難,佢都知道香港仲有個地方俾佢返嚟住。」

之前我要布正麗與榮仔到台灣暫避,原因是害怕湯仲謀復仇,可是現在我無論在地位、人脈、財富已經和當日不可同日而言,世界盃後我的資產會以十億計算,那時就算湯仲謀回復自由,擔心遭到復仇的會是他不是我,現在我憂心的反而是榮仔,王炳被殺一案警方仍在調查中,榮仔回港的話,不知警方會對他怎樣?
阿興道:「世伯,阿哥依家同大細界嘅謝家進一齊做生意,佢遲啲會大把錢,唔駛再驚嗰個湯仲謀,布甸姐同榮仔可以返番嚟香港喇!」

布世伯冷哼一聲,道:「依家嗰個汶萊王子追緊我地阿麗,話唔定遲啲佢做埋皇后,去汶萊住呢?」

阿興道:「吓!布甸姐,唔會去汶萊啩?」

布世伯道:「依層好難講,嗰個汶萊王子又靚仔、又有錢、又有地位,做皇后喎!邊個女仔唔想啊?阿麗同個汶萊王子一齊返嚟,唔知係咪見家長呢?我就無乜所謂,最緊要個女鍾意。」

「唔會架!布甸姐,唔係啲咁嘅人嚟架!」阿興道:「阿哥,布甸姐,唔會去汶萊架?」

「依啲係佢嘅自由,佢可以選擇去邊到。」

我想到之前轉世活佛的預言,他批布正麗的命格貴不可言,將來會成為皇后,那位黃尊義汶萊王子,將來會成為汶萊的國王,難道他就是布正麗的真命天子?那位活佛據說具有真正的神通之力,從他口中說出的預言,都會成為事實。布正麗與黃尊義結婚,便成為身份顯赫的皇后,不用再懼怕湯仲謀的報復,又能夠憑藉這重身份庇蔭榮仔,她亦會很幸福,我應該替她高興吧?但我就是不能夠這樣豁達。
來到機場,我們還未進入入境大堂,已經有超過一百名黃尊義的支持者聚集,保安員需要在場維持秩序。

作為公眾人物,一般情況下,我在街上都會帶上墨鏡和口罩,這次也沒有例外。

我這樣的裝扮吸引了別人的注意,有兩名少女低頭竊語,其中一人道:「咦!嗰個係咪成皇志啊!我好鍾意佢首愛的宣言架!不如我地過去搵佢簽名影相啦!」

另一名少女道:「吓!但係黃尊義隨時出嚟喎!不如下次先啦!錯過咗今次,下次就唔知要幾時喇!」

「嗯,咁又係黃尊義高佢咁多、又靚仔咁多,最重要黃尊義仲係王子。」

我聞言有些惱怒,雖然我的外在條件比不上黃尊義,但大家都是香港人,不是應該要支持香港人嗎?最瞧不起香港人就是香港人自己。
有文
「最瞧不起香港人就是香港人自己」
diu... sad but true
成皇志係幾時進化到已經認定冧布正麗咁叻仔架
聖誕交換禮物一定係買第一 二冊
幫本土文化 送人入坑 一石二鳥得左

依個故基本上用粹集好多本土歷史
你都係本土文化既一部分 呢個故我睇得好開心加油
這時,一陣又一陣尖叫呼歡聲傳來:

「黃尊義!黃尊義!」

「王子!王子!」

原本隨著保安上車的黃尊義轉向走到鐵馬前,他雙手合攏做出一個心形手勢,以不標準的廣東話喊道:「各位,我愛你地!」

黃尊義這一番賣乖示好後,立時讓那些支持者陷入瘋狂狀態,他們衝近鐵馬,有些人送上鮮花和禮物;有些人向黃尊義伸手,希望與對方握手;有些人遞上紙和筆,索取簽名。

黃尊義耐著性子對支持者的要求一一答應,逗留了二十分鐘後,助手拿走支持者送贈的禮物,黃尊義才與一眾依依不捨的支持者道別,道:「各位我會喺香港做野一個月,大家要支持我啊!拜拜!」

我一直在旁觀察不禁暗讚對方確實有當紅巨星的風采,難怪可以在短時間內崛起成亞洲人氣偶像。

這時,阿興喊道:「係布甸姐啊!」

布世伯上前替布正麗拿行李,阿興道:「布甸姐,妳又學阿哥咁要帶太陽眼鏡啊?」

布正麗神情緊張把食指放在嘴唇上,道:「殊!唔好咁大聲啊!一陣啲記者會發現我架!」

布正麗現在貴為台灣當紅偶像黃尊義的緋聞女友,自然會吸引記者去追訪她。
黃尊義上了保母車揚長而去,大部份的記者都駕車尾隨黃尊義,有幾名記者發現布正麗,喊道:「黃尊義女友喺依邊啊!我地快啲過去。」

布正麗見狀立時上車,身為明星的我反而要充當保安員,阻攔記者們,我道:「佢唔係圈中人,你地唔好騷擾佢啦!」

一名記者問道:「成皇志,請問依位小姐係咪黃尊義嘅女朋友呢?」

記者問的這個提問,我亦希望布正麗可以告訴我。

我道:「唔好意思,我地要開車喇!依個問題你地問返黃尊義啦!」

幾經波折,我們才能夠擺脫記者的糾纏驅車離去,布世伯問道:「阿麗,妳究竟同嗰個黃尊義咩關係啊?」

「咩關係啫?我地係普通朋友之嘛!老豆,啲記者亂寫,你唔好當真先得架!」

布世伯道:「嗰個黃尊義係汶萊王子,屋企好有錢喎!筍盤嚟喎!阿麗,難得個王子真係鍾意妳,妳不如考慮下啦!」

布正麗道:「係啊!佢仲好靚仔添,不過佢依啲花花公子,年終都唔知同過幾多女仔講過相同嘅野啦!我先唔會咁蠢啊!」

布世伯道:「我地屋企阿麗又點係其他女仔比得上呢?係呢!黃尊義今次同妳嚟香港係咪見我依個家長啊?」

布正麗道:「緊係唔係啦!我地嚟係做野架!靜間佢出席個活動,我要幫佢化妝set頭。」

我訝異道:「吓!我今晚仲喺新月酒店訂咗檯,諗住同妳洗塵添。」

布正麗道:「個活動八點就完,夜晚食飯我應該趕到嚟!」

我還以為布正麗回來後,可以和她詳談一下近況,豈料她原來這麼忙碌,還是待會吃飯時才與她暢聚舊情。
有文
夜晚暢聚舊情
有咩
布正麗與黃尊義結婚,便成為身份顯赫的皇后,不用再懼怕湯仲謀的報復,又能夠憑藉這重身份庇蔭榮仔,她亦會很幸福,我應該替她高興吧?但我就是不能夠這樣豁達

仲阿興同布正麗老豆講到自己會照顧布正麗一世咁濟佢都唔出聲
push
各位冬至快樂
有無文
有打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞