(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
查克拉療法
今晚有文
有文
多謝
繼續留意
問題係人地會唔會信係另一回事
阿志今次仆街了
pish
做乜呢個po都有負皮王
今晚無文
「等陣!國家隊可以出線十六強,同唔見咗部PD192有咩關係?」

我笑了笑道:「丹羽先生,你唔係唔記得咗貴公司係依次賽事同日本國家隊嘅主要贊助商,日本隊歷史性打入十六強,一定會大大利好P廠嘅產品同股價,到時你地得到嘅利益係幾咁龐大,而且以我所知織田社長係一名好狂熱嘅球迷,如果日本隊可以晉身十六強,佢一定會非常高興呢!」

丹羽建太的眼珠子骨碌碌的轉了數遍,才道:「我當然知道國家隊出線十六強,會對P廠產生有幾巨大嘅好處,等陣先,你嘅意思係你保管唔到部PD192係同日本隊歷史性打入十六強有關?依兩件點睇都係風馬牛不相及嘅事嚟。」

我話中留白就是要讓丹羽建太產生各種臆測,現在他正中我的下懷,我道:「神仙嘅意思,我啲常人難以猜度,佢只係講過我無論用咩方法保管部手提電話,最後都係會失去,之後又話日本會首名出線,依家部電話我保管唔到,俾佢講中咗第一件事,係發生第二件事嘅預兆,而且佢一直以嚟同我講嘅野無一樣係唔中。」

「我唔係唔相信你嘅說話,亦更加唔敢唔相信睡仙嘅說話,之但係你要明白我地係一間國際性嘅公司,要同好多人去交代,依個原因係唔可以開會講出嚟。」

「我當然明白丹羽先生嘅難處啦!我當初亦都面對近似嘅兩難,我知道會遺失PD192,造成毀約嘅風險,但亦知道P廠會因為日本隊喺世界盃嘅成功,得到巨大嘅利益,兩者衡量過後,世界盃成功得到嘅利益,遠遠大於失去PD192造成嘅損失。不如咁啦!丹羽先生,我地再簽一張新嘅合約,我地公司最近有一隊新嘅女子組合,幫你地公司拍輯新嘅廣告,去推廣PD192,如果日本隊唔能夠出線十六強,我地公司會為依次失去PD192做成嘅損失,負上一切責任。」
我開出這個條件,丹羽建太不可能不答應,如果日本隊當真出線十六強,P廠得到的將會是巨利,若果日本隊不能出線十六強,P廠不會額外損失什麼。而我開出這個條件看似大方,但其實對我也是利多於弊,日本隊成功出線,我不但不用為這次事件負上責任,還讓丹羽建太更加信任我,有利我在日本的發展;相反,萬一歷史改變了,日本隊未能出線,我都只是承擔現在本應承擔的責任。

丹羽建太沉默了一會,然後答應更新合約,想不到02世界盃還未開幕,我便會在另一個層面先行下注。

丹羽建太簽署了我為他準備的新合約後,他嘆道:「唉,成皇志,我地日本人對國家隊寄以厚望,雖然有班優秀嘅球員,又有主場之利,但每次當我地抱住希望,最後都會失望,你明唔明白啊?」

我點頭道:「我好明白丹羽先生你嘅心情,日本隊曾經有好多次都係功敗垂成,面對全國人民嘅寄望,嗰種壓力係可以壓垮每一位優秀嘅球員,令佢地發揮唔到本應嘅實力。」

丹羽建太問道:「係呢!成皇志,中國都歷史性打入世界盃決賽週,睡仙有無同你透露中國隊得到咩成績?」

我淡淡道:「可以打入世界盃已經創造歷史。」

丹羽建太瞧了瞧我,問道:「成皇志,點解你好似對中國隊咁冷淡嘅?反而對其他國家嘅足球隊咁關心嘅?當年日本隊第一次打入世界盃,我地好雀躍架!」

我含糊地應了一句體育不涉及國家層面朦混過去。

其實當年我和很多香港人一樣很支持中國隊,在08年的京奧還有很多網民高呼自己是中國人,究竟是什麼原因讓這麼多的香港人對這個國家的感情由熱轉淡,甚至討厭呢?要說的話,相信三天三夜也說不完。
有文

今晚瞓得著了
真係sponsor日本隊 講中咗
今晚有文
俾佢燈咗
「究竟是什麼原因讓這麼多的香港人對這個國家的感情由熱轉淡,甚至討厭呢?要說的話,相信三天三夜也說不完。」

真...
當政權做得唔好時,冇得換,佢仲要繼續逼你愛國就一定要愛黨,咁人民只可以選擇兩者都唔愛了
依位人兄好有心有力
可能
恭喜晒
以前中文作文規定d名入面有英秀 我寫中田英秀結果比老師屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞