(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
昨日無
今日有
春巴加油
加油
我把這些有關靈都的黑材料交給謝家進,道:「之前家師報夢俾我聽,靈都集團有啲不可告人嘅秘密,於是我搵人去查下,果然俾我發現佢有幾個政府項目都出現短樁嘅情況。」

謝家進雖然為人蠢鈍,可是畢竟在商場打滾三十餘年,市場觸覺還是有的,他立時得悉這黑材料的價值,喜道:「你個神仙師父真係有料到,搵到啲咁好嘅野,今次一定可以迫到靈都解約喇!」

三天後,謝家進宴請我到他旗下的酒店吃飯,我走進謝家進的專用包廂內,他滿臉堆歡道:「阿志哥仔,我酒店啲吉品鮑就最出名喇!你要試真啲啊!」

看著謝家進的樣子,我道:「謝生,咩事咁高興啊?係咪靈都肯無償解約啊?」

謝家進笑著搖頭,道:「咁大個項目,我點都要跌啲錢嘅,只係賠咗一億啫!」

我不禁咋舌,賠了一億還可以這麼高興請人家吃鮑魚,超級富豪就是超級富豪。
我用刀叉品嚐著貴價的吉品鮑,讚道:「謝生,你酒店啲鮑魚真係一流,我未試過食啲咁好食嘅鮑魚。」

謝家進笑道:「阿志哥仔,除咗鮑魚之外,我地酒店出品嘅官燕都好出名架!靜間你一定要試下。本身我毀約要賠幾十億,最尾可能未必要賠咁多,但係要打官司,到時上晒新聞紙,我伯爺又唔高興。今次我只係跌一億,佢都讚我做得好,話輸錢唔緊要,唔好做水魚俾人劏就得喇!」

原來謝家進罕有地得到父親的贊許,難怪他會這麼高興?

謝家進把一個紅包遞給我,道:「嗱!志哥仔,今次你幫咗我,利利是是。」

我接過紅包,道:「多謝啊!謝生。」

席後,霍去登與姚智風駕駛保母車來接我,我把打包的外賣遞給他倆,姚智風打開外賣盒,道:「嘩!咁大隻鮑魚,有錢佬真係唔同啲,請食飯居然有鮑魚。」

「姚少,你唔好一個人食晒啊!留返啲俾我啊!」正在駕駛的霍去登,道:「都話跟鳩爺搵食就無錯架啦!魚翅浪口、鮑魚刷牙。」

姚智風邊吃邊道:「係呢!大鳩,嗰個遴迍阿斗搵你唔會淨係請你食飯咁簡單啩?」

我皺著眉道:「你喺到講好喇!唔好畀佢聽到你地咁叫佢。」

姚智風道:「緊係啦!有錢佬喎!唔驚佢溶咗我咩?係呢!你都未講頭先食飯嗰陣,你地傾過啲咩?」

我將剛才與謝家進飯局的事說出,姚智風聞言,興奮道:「嘩!大鳩,你幫佢慳咗幾十億,佢封嗰張利時應該唔細張啩?快啲拆開嚟睇啦!」

我敵不過姚智風的糾纏,拆開了紅包,內裡是一張五萬元的支票。
姚智風見狀大失所望,道:「嘩!遴迍阿斗都幾孤寒喎!你幫佢慳咗咁多錢,佢喺佢伯爺面前難得威返次,先俾幾雞野你,我仲諗住幾球實走唔甩添。如果你收幾百個大利是,我估你都分多少俾我同阿登啩?」

我冷哼一聲,道:「你真係諗多咗喇!」

此時霍去登道:「鳩爺過幾日,我朋友搞咗rave party,有好多女都去,你join唔join我地啊?」

我搖頭道:「唔喇!依排日日都瞓唔夠四粒鐘,你地玩得開心啲啦!」

姚智風道:「阿登,依家大鳩係大明星大紅人,啲女排住隊去搵佢啦!邊似我地咁吖!」

霍去登道:「鳩爺,你知我同姚少啦!周身無蚊,屋企連啲似樣嘅衫都無,去依啲party著得寒酸少少,都俾啲女笑,佢地笑我同姚少唔緊要啊!但係間接笑埋你就唔好啦!所以我地想問你借衫。」

「嗯,咁你地去我個倉到攞囉!橫豎你地都有鎖匙。」我警告道:「借衫唔係問題,不過要有手尾,唔好整污糟!仲有玩還玩,工作時工作,做野嗰陣上心啲。」

霍去登道:「放心啦!鳩爺,我地會識做架喇!正所謂君憂臣勞,君辱……讀得書少,下句唔識,總之老細你放心啦!我同姚少係你嘅關羽張飛,一定會幫你排難解憂。」

姚智風道:「係啊!大鳩,我地識咁多年,唔通會害你咩?反而嗰個尚興國,依啲外人,你先唔好咁信佢啊!不過佢走咗都好嘅!」

「阿國同我出生入死,外咩人啊?你地唔好再講佢壞話,佢係咩人,我清楚過你地。」

霍去登道:「OK!OK!唔講就唔講,鳩爺你嘅兄弟即係我嘅兄弟。」
今日多文
呢兩條友感覺好伏 遲啲分分鐘跣餐大獲嘅
終於番嚟啦
Agger
不能認同更多,哩篇佢哋講咁多嘢,rave party 應該就出事
未睇先正皮
等咗好耐
放咗兩粒fing頭係大鳩啲衫唔記得拎番出嚟
都算多喇
Band5仔,都係啲低分低能
番喇
繼續留意
爸打好生面口

你有追我嘅故?
無啦啦講人壞話
仲要男人老狗 好閪
平時cd rom
第一季有留過一次言問會唔會榮仔都係未來人
肯定答你唔係

如果係,佢家姐唔駛死
謝家進給我的利是算不上大封,可是我並不像姚智風目光那樣淺窄,最少我與大細界的集團主席拉上了關係,日後有事情要拜託對方便輕鬆得多,還有我打包了很多鮑魚和官燕回家,這樣的行為不知叫作有衣食?還是寒酸?

我提著一大袋外賣盒回到家裡,我見阿興的房間透著燈光,便喊道:「阿興,有宵夜食啊?鮑魚同官燕做宵夜啊!快啲出嚟食喇!」

阿興嗯了一聲,我又聽見浴室傳來水聲,又問道:「阿媽今晚唔係約咗人打麻雀咩?咁早返嚟嘅!」

這時水聲漸斂,未幾浴室門敞開,從浴室出來的不是阿媽,只見萬黛以毛巾拭著濕透的頭髮,她瞧見我嚇了一跳,而我看到她從浴室出來亦不禁愕然。

萬黛神情尷尬道:「會長,你…返咗嚟啊?頭先…我地游完水,上嚟借你個浴室沖涼啊!」

現在也快要十二點了,還游什麼水?而且泳池也有更衣室可以洗澡,為什麼要來這裡洗?

我指了指桌上的外賣盒,道:「有官燕同鮑魚喎!一齊食啦!」

萬黛道:「唔駛喇!我要趕尾班車返屋企。」

阿興從他的房間出來,他的目光迴避著我,他道:「阿哥,我送萬黛去搭車啊!」

兩人離去後,我對兩人剛才的神情舉動感到狐疑,扳著手指一算,阿興還未夠十六歲,而萬黛比阿興大上一、兩年,兩人的年齡還這麼小,不會吧?我記得之前的時空,阿興的初戀在中學發生,但那時他要比現在大上兩、三歲。除了年齡外,更讓我擔憂的是萬黛是萬喜的妹妹,之前我還對尚興國說不會在自強會內搞些什麼男女關係,現在阿興跟萬喜的妹子搭上,萬一發生了什麼不得了的事情,我很難和萬喜交代,而且他們萬家是那些圍村望族,如果得罪了他們又是一件麻煩事。我一向不曾過問阿興的感情事,這應如何開口呢?如果布正麗在便可以要她幫忙。

話說布正麗在台灣的生活也不容易,一個女孩子生活在異鄉,又要照顧榮仔,想起榮仔我又有些擔憂,究竟他在台灣發生了什麼事?我聽游大輝說回當晚的情況,他們原本已經走脫,榮仔脅持住王炳要他們先走,後來王炳又死在暗巷,究竟發生了什麼事?雖然不能確定王炳的死與榮仔有直接關係,但他是不能回來香港的,黑白兩道都有理由要抓他,本來我是希望榮仔和布正麗到台灣暫避,待我提升足夠的實力,能夠保護他們便讓他們回來,現在我離這個目標已經越來越近,相信一年後湯仲謀即使重獲自由,我亦有能力保護身邊人,可是現在榮仔有了殺人嫌疑,事情便變得更複雜了。

一位自己的親弟弟、另一位親如弟弟,兩人都有事情要我去煩心。
有文推一推
歸位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞