(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
黃尊義的前來是我們始料不及的,難道是布正麗邀請他來吃飯?他們真的是報紙說的那種關係嗎?

布正麗道:「唔好意思啊!遲咗成粒鐘添,頭先場活動有啲阻礙,我又要同佢補妝、卸妝、執埋啲手尾。」

貴為台灣人氣新星的黃尊義,丰神俊朗、魅力非凡,與香港的潮流歌星艾狄燊可以說一時瑜亮,都是近年華人圈難得一見的頂級美男子,之前在遠處觀望他,已經覺得他儀表非凡,現在近距離與他碰面時,更感覺到那種獨特的翩翩貴公子優雅氣質,那種讓人自慚形穢無形又霸道的氣勢。

阿興看見萬黛呆呆的盯著黃尊義,注意力完全被對方吸引住,不禁有些嫉妒。

萬黛喜道:「布甸姐,係咪黃尊義都同我地一齊食飯啊?」

布正麗搖頭道:「我未嚟過依到唔識路,佢話識嚟,所以帶我嚟,你地同我洗塵之嘛關佢咩事喎?」

萬黛聞言現出失望的神情,但我看到布正麗對黃尊義這樣冷淡,並又有點高興,我相信黃尊義這輩子並沒有多少人會用這樣的態度對待他。

布正麗道:「喂,我到咗喇!你走啦!拜拜!」

黃尊義道:「其實我之前都嚟個依到食過飯。」

這時,謝家進匆匆忙忙趕了過來,他臉上滲滿汗珠,樣子十分狼狽,他喘著氣道:「王子,你…嚟食飯…點解唔同我講啊?我依家叫…人執乾淨依間房佢。阿志哥仔,我叫人帶你地去第二間房食啦。」

我聞言不禁愣住了,是我們先進來,但還未上菜便被謝家進趕走,而且是當著布正麗面前,要我讓房給黃尊義,但我可以向謝家進說不嗎?

這時,布世伯、阿興、萬黛、布正麗的目光集中在我身上,我感到相當尷尬。

黃尊義道:「進哥,佢地係我嘅朋友嚟。」

「哦,原來你地識得架!」謝家進吩咐道:「人嚟,加多兩個位。王子,今餐我同你洗塵。」

雖然我們可以繼續留在這裡吃飯,但主角卻變成了黃尊義。
其實吳尊個level 雞扒妹應該唔使對佢咁客氣
春巴聖誕快樂
聖誕快樂
btw春巴有冇睇全民造星3? 我一直覺得今年個cloud好似一個人 諗諗下先發現十足十呂靜宜個人設有d小姐脾氣 有時串串地又有時好淘氣大頭蝦咁 仲要又係靚女賣唱歌
打架
文明人嚟
依層繼續留意
可以飛返嚟,不過佢過咗咁耐
聖誕快樂

無啊
Viu我睇動畫咋
搵日追返先
係去英國之前定英國之後嘅身材先?
應該逼爆唔到
侍應在我和布正麗之間添加了兩個坐位,黃尊義與謝家進分隔開我倆。

謝家進道:「王子,我地都好耐無見喇!估唔到你廣東話講得咁好,嗰陣蘇丹同你第一次嚟食飯都已經十幾年前喇!估唔到時間過得咁快,當年你仲喺小朋友,喺呢!蘇丹佢近況好嗎?」

黃尊義道:「謝叔叔,爸爸身體都唔錯,你有心喇!」

謝家進道:「王子,我地依到除咗佛跳牆之外,近年出品嘅鮑魚好出名,都係用頂級嘅吉品鮑做食材,如果王子唔鍾意食中菜,我地酒店仲有日本菜同法國菜,都好有水準。」

黃尊義笑道:「謝叔叔,嚟香港我反而想食啲地道啲嘅野食,好似雞蛋仔、蛋撻、菠蘿包、雲吞麵、魚蛋燒賣、臭豆腐,依啲街頭小食。」

謝家進笑道:「乜王子你鍾意依啲野咩,我依家叫人去買。」

黃尊義道:「謝叔叔,叫人買返嚟就無意思架喇!你地好似叫做『掃街』,要去現場做先好味。」

謝家進道:「咁…不如我地叫人上菜先啦!」

席間,謝家進與黃尊義兩人你一言我一語在訴說舊情,我們變成了陪襯品,只好聽他們說話。

謝家進漸漸把話題從兩人的交情轉到生意上,道:「係呢!王子,其實我地大細界一直都想做石油嘅生意,我知道你地同成哥佢地合作開,但係以我地嘅交情,王子不如俾機會我地試下。」

汶萊這個在當時不太讓人熟悉的國家,人均GDP在東南亞裡只是僅次於新加坡,經濟只都是依賴石油,而黃尊義的家族一直與利天成的黃河集團有緊密的合作。

謝家進這麼看中黃尊義的原因,就是希望從利天成手上搶過黃尊義這位黃河集團的合作夥伴。

黃尊義搖頭笑道:「謝叔叔,我依家嘅身份只係一個藝人,嗰啲石油貿易,你都係同翻我爸爸傾好啲。」

謝家進倏地想起什麼,道:「係呢!王子,成皇志間娛樂公司就嚟舉辦一個選秀嘅活動,不如到時你嚟做評判吖?我地大細界會支付令你滿意嘅酬勞。」

謝家進的目的很明顯是藉此去討好黃尊義,好讓黃尊義與大細界共同合作石油貿易。

謝家進的提議,對我當然有利,而黃尊義現在的名氣,他為我的選秀活動當評判,一定會有很多人留意。

黃尊義卻有自己的一番打算,這個成皇志與布正麗很熟絡,與他合作定必可以得知布正麗更多事情。

黃尊義答道:「好啊!我地合作愉快。」

謝家進道:「乾杯!」

我們舉杯輕碰,喝下了愉快的一杯。
boxing day 有禮物
飯局結束,我要霍去登駕車來載我們離去,車上布正麗道:「阿登,你依家幫成皇志打工啊?佢有無刻薄你?」

霍去登道:「鳩爺,對我好好架!人工高過出面!又唔係多野做。」

霍去登的工作態度比姚智風要好得多,到時年尾派發花紅時,應該要多給他一點,可是如果姚智風知道霍去登的花紅比他多,他應該很不高興,還是兩人也不給花紅最為妥當。

布世伯氣憤道:「頭先嗰個謝家進真係喧賓奪主,明明今餐係我地同阿麗洗塵,佢就同嗰個黃尊義傾生意,成晚聽佢地講野,講我地觀眾啊?」

阿興道:「布伯伯,你咁唔滿意,頭先又唔出聲?你係咪怕咗謝家進?」

布世伯道:「哎!興仔,大家咁宅友,係咪咁講野先?我唔出聲係尊重個場合。」

阿興道:「嗰個黃尊義都唔係好人,睇佢個樣一定係花心蘿蔔,之前報紙寫佢一時鍾意Hilary、一時又鍾意Regina。」

萬黛插言道:「唔係啊!我覺得佢好靚仔喎!」

阿興道:「靚仔無本心,布甸姐,你千祈唔好俾佢啲甜言蜜語呃到啊!」

布正麗道:「阿興,你放心啦!我依啲醒字派,唔會咁易俾人呃到嘅!而且嗰個黃尊義都係口花花啫!咁多女喺佢身邊,我先唔會同人爭。」

我問道:「布甸,妳返嚟香港,平時除咗幫黃尊義化妝外,仲有咩做?」

布正麗吐了吐舌頭道:「平時服侍個黃尊義已經麻煩,得閒嘅話或者去見下啲老友囉!仲咩啊?」

我道:「無,我睇雜誌黃尊義個髮形好前衛,係咪你設計架?」

布正麗沾沾自喜道:「哦!嗰個『飛落海頭』,係我嘅傑作嚟架!依家台灣有好多男仔都指定要剪嗰個頭,你想我幫你剪?」

原來這個風靡一時的潮童髮形「飛落海頭」是出自布正麗之手,我道:「我駕馭唔到依種髮形,既然妳喺形象設計咁有天份,我想妳幫我為宛琳珊做形象設計。」

「要我幫宛琳珊?」

「妳介意?」

「我無問題啊?只係怕佢有問題咋。」

「嘿嘿,依家我係佢老細,我講嘅說話佢唔敢SAY NO。」

布正麗白了我一眼,道:「你依啲人有小小成績就擺款,有無用你老細嘅身份去迫人地做啲唔鍾意嘅野啊?」

我笑道:「咁要睇下邊方面喇!假公濟私就未至於。」

中學時期布正麗與宛琳珊仇敵是稱不上,但貴為校花榜上的頭兩名,二人間暗地去比較和競爭總會有的,現在促成兩人作出合作,我也是成全了一件美事。
推 多文
有文
感情線黎喇!
差不多
有文推一推
Chapter 52 選秀(下)

今天,大細界名下的商場舉行了一場大型的活動,謝家進邀請了黃尊義、宛琳珊、我去當表演嘉賓,猛龍過江的黃尊義出席的活動,定必吸引數以百計的支持者前來捧場,聲勢反壓過我與宛琳珊這些本地歌手。

自從成立了順勢娛樂集團後,宛琳珊成為公司的重點栽培的藝人,我說要幫助她成為亞洲天后,以她的外在條件,她是有這個潛質的,我安排了日語、韓語、英語老師為她惡補外語,又安排她到韓國的跳唱學校深造。

我知道宛琳珊是一位很有野心的女孩,她一直想大紅大紫、名成利就。她學業成績平平,並非讀書的材料,但為了朝著亞洲天后的寶座進發,她遵從我的安排一直努力,跟從私人導師學習外語,練習跳舞時拉傷肌肉、弄得手腳瘀青也不吭半句。

這年的合唱歌很多,好像有方寸大亂、女人之苦、相愛很難、苦口良藥,每首都是傳頌一時的好歌,合唱歌在卡啦OK很受歡迎,於是我再次利用來自未來的優勢,「借用」了別人的歌曲成為自己的作品,這次的受害者是萬刀甲和史丹菲,我「創作」了一首好心好報,讓我與宛琳珊合唱,我們在這次活動首次唱出這首歌曲,我相信這首歌依舊會成為大熱的K歌。

我們表演完畢,記者們當然優先追訪黃尊義,然後才訪問我和宛琳珊。

「成皇志,你依家貴為集團主席,但都繼續活躍喺樂壇同影圈。」

我笑道:「集團主席係我一個新嘅身份,但我始終係一位歌手同演員,我當然會繼續舊有嘅工作啦!」

「係呢!宛琳珊,依家成皇志喺妳老細喎!之前你地喺同學,然後又喺掌天下做同事,依家變成老闆同員工嘅關係,妳有咩感受?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞