(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
快啲制裁條打靶仔啦
呢兩件嘢都係養唔熟 一定會煩鳩死大鳩志
push
各位新年快樂
恭喜發財
新年快樂阿大家
恭喜發財
靈感爆燈
新年快樂
pish
過左咁耐先睇到春巴原來出左新 po 留個名先
咁遲
之前同大家講過搞個關於講網絡文學嘅channel,依家不經不覺間出到第8集,希望大家嘅支持同意見
姚智風有些愕然,樂宜得知自己不是什麼成皇志工作室的經理後,便不再理睬自己,想不到現在她居然會主動與自己搭訕。

「我自己嘅遭遇都好似你咁,本身我係選秀比賽嘅熱門,成為Galaxy girl嘅一員,但係依家咩都無喇!」樂宜在姚智風身旁坐下。

「妳人靚身栽好,就算落選一樣大把前途啦!我成日見你同啲導演監制一齊玩。」

樂宜嘆了一口氣,道:「唉,你估我好想痂埋佢地到架,又俾佢地抽水又要陪佢地,先搲得一啲配角,你都唔知依一行嘅競爭有幾大。」

姚智風舉起酒杯喝了一口,道:「如果我真係成為營運經理,我就可以幫你啦!可惜我唔係。」

樂宜亦喝了一口酒,道:「你當初都扮得似模似樣,識得交際應酬都係一種本事嚟。」

得到樂宜的讚賞,姚智風重拾了一點自信,忿忿不平道:「可惜唔係個個都好似妳咁諗,之前我跟成皇志嗰陣,佢報社又無、娛樂公司又無,到佢生意越做越大嗰陣,我嘅待遇同職位反而差咗,就算我有啲地方做得唔啱,但係無功都有勞吖!再加上我地咁多年嘅情義,啲外人咁對我,佢都唔幫手。」

樂宜瞧見姚智風說得咬牙切齒,便道:「其實我同你都一樣,係成皇志害到我地咁慘,佢係我地嘅共同敵人,我地應該搵佢報仇。」
姚智風聞言現出錯愕的神情,道:「雖然佢對我無情,但係我唔係啲咁無義氣嘅人嚟嘅。」

樂宜冷哼了一聲,道:「你擺明驚佢啦!做男人做到你咁無膽。」

姚智風兀自不忿道:「我會驚佢,同你講吖!讀書嗰陣佢好廢嗰咋!我踢波又勁過佢,鋤dee又成日贏佢錢,佢喺我地班friend入面無乜存在感咋!自從佢跌親個頭遇到個乜鬼神仙,佢先開始轉運,如果我有神仙照住,成就實好過佢十倍啦!」

「但係神仙照佢,唔照你呢!」

姚智風反駁不了樂宜的說話,變得沉默,樂宜道:「啲衰野唔講喇!我地飲酒啦!」

兩人酒過三巡後,還嗑起藥來,揈頭丸、冰、可樂這些軟性毒品和烈酒一同服用。

二人迷迷糊糊的回到車上,樂宜神智不清道:「我地去邊啊?」

姚智風同樣神智不清道:「我地…去睇月光吖!」

樂宜拍著手道:「好啊!去睇月光。」

姚智風像舞龍一樣把車駛上了大帽山,然後二人解除束縛,在車上幹起了妙不可言的事。

翌日,姚智風被電話鈴聲吵醒,他按下了通話掣,電話彼端傳來霍去登焦急的聲音:「喂!姚少,你喺邊啊?我要揸車去接鳩爺啊!你快啲揸返架車俾我啦!」

「得喇!得喇!依家即刻還返架車俾你。」

掛了線後,姚智風頭痛欲裂,他捂了額頭,依稀記起昨晚在酒吧和樂宜碰上,然後一起喝酒嗑藥,再駕車到這裡。

姚智風左右張望沒有發現樂宜的蹤影,道:「樂宜呢?佢居然走咗,一定喺怕記者影到同我一齊車震,如果係大鳩嘅話,佢一定高興都嚟唔切,依啲女人養唔熟,得閒執劑就算喇!」
之後條女會唔會大咗肚
然後屈鳩阿志
100%肯定架車比樂宜放咗野陷害成仔!
似wo... 應該仲有同黨接佢走
由第一頁追返落嚟肯定有排 btw 祝春巴同各位新年快樂身體健康
終於追到 live 了
Chapter 54 Galaxy girl(下)

「菁姐,你同主辦單位講聲,我嚟緊架喇!等多我十五分鐘,麻煩晒!」

我掛上電話,臉色一沉道:「阿登,我同你講過今日九點要用車,無事嗰陣,你遲啲返無所謂,但有事做就要準時。」

霍去登結結巴巴道:「鳩爺,其實…我,喔!對唔住啊!」

菁姐與蔣學勤都說我現在是公司主席,平時要跟隨規矩,公私分明,要有主席的格調和威嚴,否則會讓其他員工沒大沒小,不能作出有效管理。

短時間內,我很難達到他們的要求,我的天性並不適合去管理別人,我現在看到霍去登現出一副不知所措的樣子,內心有些不忍,畢竟我們是中學同學。

「阿登,你以後要注意下喇!」

「係,我知道喇!」

這時,車速漸漸慢下來,我問道:「咩事啊?」

「前面查車喎!」

我焦急道:「嘖!趕時間先遇到roadblock。」

未幾,輪到我們接受調查,有三名警員走過來,其中一名警員瞧見我,道:「咦!你係…成皇志,我係你歌迷嚟架!你出嘅CD我有買架!」

另一名警員聞言,道:「成皇志?係咪識風水嗰個啊?」

我道:「阿Sir,我趕時間啊!可唔可以俾我走啊?」

三人中應該是最高級的那一位警員,道:「成先生,唔好意思啊!差人做野,依到經過嘅車,我地都要例行檢查,我地儘快做完,儘快俾你走。」

我和霍去登下車,霍去登提供了駕駛執照,兩位警員在檢查保母車,那名自稱我歌迷的警員喋喋不休地道:「成生,我除咗係你嘅歌迷外,仲好欣賞Galaxy girl,我好多夥計locker都貼晒佢地海報,宛琳珊、Trace、史丹菲當然最多人鍾意啦!但我都好鍾意貞蘭,佢鬼鬼地,有啲肉地,把聲又好聽。」

活動的主辦單位和一眾嘉賓在等候我,我要立刻趕到會場,沒有閒情逸緻去應酬他,我不耐煩道:「阿sir,我真係趕時間,請問我幾時可以走啊?」

「成生,唔好意思,你要跟我地返差館協助調查,我地喺車上發現多種毒品。」

我當場愣住了,那名警員拿著兩包藥丸,神色嚴肅認真,一點也不像說笑。
果時仲未興車cam
呢次水洗都唔清啦
講真相都可能會被人話搵手下頂包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞