(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
春巴返黎啦
一入講故台就見返春巴

不嬲係到

不過無寫故
春巴!
留名先!
文都未睇先留名
welcome back
留名
lm
lm
哇, LM
正評已俾
等到啦支持
一口氣睇咁多篇,正
又有得繼續追故
我向會員宣佈自強會將會與棉總合辦報社,大部份會員都表現雀躍,認為這是自強會發展行邁出重要的一步。另外我又宣佈改革現時自強會的架構,秘書長對下有六位幹事共同決策和處理自強會的事務,按會員比例分成三位中學生幹事、兩位大學生幹事、一位成年人幹事,秘書長和六名幹事,由會員投票選出,任期為兩年。會員對自強會改革一事出現分歧,反對的人認為自強會一向是中學生的組織,如果進行改革的話,會違背初衷。贊成的人認為自強會的會員,長大後不再是中學生,難道不再是中學生的會員便要退出自強會?

會上贊成改革的會員比反對的會員多,所以我決定一個月後舉行選舉,讓會員投票選出秘書長和六位幹事。

會後,我要王采堤跟著我和尚興國的車,在車上,我道:「王采堤,妳真係做得好好啊!我地自強會嘅影響力之前都只係喺新界,妳居然可以邀請到港島區名校學生加入自強會,你同頭先嗰兩個姓克堤書院嘅女同學好熟架?」

王采堤笑了笑,道:「佢地係之前繪畫比賽識嘅,係你啲歌迷嚟,之前一直想加入自強會,我無特登同拉佢地入會架!」

正在駕駛的尚興國笑道:「阿志,你後宮又多兩個純情學生妹喇!離咸濕教主又近咗一步喇!」

我瞧見王采堤臉色一紅,薄責道:「阿國,好心你把口乾淨啲啦!有小妹妹喺到架!」

尚興國只是笑了笑。
我轉向王采堤道:「係呢!自強會進行改革,嚟緊會重新投票選過秘書長同內閣,希望妳唔好介意。」

我見王采堤對自強會的事務很上心,拉攏了不少名校生加入自強會,可謂勞苦功高,重組自強會架構,再次投票的話,她未必可以再次被選中成為秘書長,我怕這樣會打擊她對自強會的熱忱。

王采堤聞言搖著雙手,道:「會長,我……點會介意呢?我只係一個中四學生,自強會咁多勁人,一定有人比我更合適。」

王采堤說出這樣得體的話,更讓我感到對她有所虧欠,我想起之前廣告商送給我的贈品,於是打開車箱內的櫃子,取出了一個精美的盒子遞給王采堤,王采堤怔了怔,我道:「送俾妳架!妳上次演唱會救咗我一命,我都未多謝你!妳打開嚟睇下。」

王采堤打開了盒子,瞧見是一條黃金手鏈,訝異道:「會長,依啲咁貴重嘅野我唔收得架?」

我道:「K金嚟架!唔係純金,而且我係借花敬佛,條鏈係廣告商送嘅,女裝手鏈唔啱我。」

王采堤道:「但係……」

我道:「但咩係吖!除非妳嫌棄條鏈啫!如果唔係妳就收咗佢啦!」

王采堤道:「咁多謝你啊!會長。」

此時,汽車已經停在王采堤的家門前,我們與她揮手道別。
有文
無記錯王采堤係之前自己陷入FF世界差啲不能自拔嗰個痴女?
唔知點解見到王采堤個名會想像咗做鍾麗堤 可能大家個名都有堤 跟住再想像鍾麗堤痴女樣
王采堤離開後,車上只剩下我和尚興國,我從後座調上前座,尚興國瞧著王采堤的背影,笑道:「阿志,睇嚟又一條女衰喺你手上。」

我道:「阿國,你講啲咩啊!人地妹妹仔嚟架咋!你當我真係你口中嘅變態教主咩?」

尚興國道:「你大佢三年咋!講到你可以生得佢出咁。」

我從2016年穿越回來,如果按照實際年齡的話,我真的可以當她的父親,至於為何呂靜宜等人,我沒有這種感覺,我想因為我在另一個時空是認識她們,而王采堤是我在這個時空才認識她的關係。

我道:「自強會好需要王采堤依啲人才,佢對自強會嘅事務好熱心,自強會嘅改革隨時令佢無得做自強會嘅秘書長,我怕傷害咗佢弱小心靈,先送啲野俾佢啫。總之我就唔會利用自強會嚟搞搞震啦!如果唔係都唔會叫你車我同佢啦!我就係為咗避嫌。」

尚興國嘀咕道:「依個係你嘅諗法啫!王采堤依啲懷春少女未必咁諗呢?」

我沒好氣地搖了搖頭,道:「唔好講依啲啦!講返自強會啦!你對章子喬提出嘅改革有咩意見?」

尚興國道:「我認同佢嘅說法,如果自強會要發展就要改革。講真初時自強會只係一群烏合之眾,我地只係缺乏知識同經驗嘅中學生,對自強會有熱誠同埋優秀嘅人才寥寥可數,要吸納各方面嘅人才,咁樣做無可厚非,而且自強會嘅宗旨就係自強不息,要啲會員一直咁去進步。」

我聞言感到有點錯愕,道:「阿國,估唔到你有咁成熟嘅睇法?出咗去跟雄老大搵食係唔同啲嘅。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞