(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
Live
終於等到了
追功課呀 春巴
打緊
Chapter 44 報社(中)

范孝直提議我們創立的報章由原本傳統的收費報紙改成免費,又建議我們與地鐵公司合作,在每個車站放置取報的箱架,好讓乘客自助取來閱讀。孔令揚把這些一連串建議向辜先生匯報,辜先生再三思量,接受了范孝直的方案。不過要創立免費報紙有兩個主要問題要解決,第一就是要遊說地鐵和我們合作;第二就是要拉攏廣告商在我們的報紙上落廣告。第一個問題辜先生會和范孝直去解決,第二個問題就交由我去解決。

之前我幫助了謝家進一個大忙,他欠了我一個人情,現在我要他幫忙,應該不會拒絕我吧?

我致電給謝家進道出來意,謝家進爽快答應道:「志哥仔,乜你學人辦新聞紙咩?聽講做報紙嘅唔係咁好境咋喎!有唔少都要執粒,不過你搞得報社,我點都支持下嘅,落份頭版廣告賀下你啦!」

「謝生,咁多謝你先。係呢!唔知謝生可唔可以問下其他富豪朋友支持一下呢?始終我地依啲傳媒都係要靠你地啲大老細射住。」

謝家進聞言沈吟半晌,倏地道:「啊!志哥仔,不如咁啦!聽晚我地公子會會喺香港會有飯聚同賭局,嗰到有好多商界朋友,你跟我去打個白鴿轉,話唔定會有收穫呢。」

儘管我最近忙於新專輯和電影的事宜,再加上我不太喜歡應酬,可是為了即將創刊的報章,我只好陪同謝家進出席這些宴會。

香港會是香港四大高級會所之一,香港會位於中環遮打道,據聞在七十年代初才接受非白人會員加入,其會內的會員都是非富則貴, 這晚我叨了謝家進的光,才能走入這只屬於上流人士的階級殿堂。

香港會內的裝潢奢華、職員服務殷勤、提供的食物酒水都是一流的,不過我覺得這會藉最值錢的是給予人們高人一等的感覺,周遭的賓客不是上流名媛,就是達官貴人,置身在這會場內,就是一種身份的象徵。
加油春巴
不過萬喜同王炳都唔係好記得詳細係點

大約記得一個反韓軍既圍村人 一個係撐韓軍既白衣黑社會 有冇記錯到
要睇返人物介紹

因為好多人下
我首次來到香港會,對這個充滿傳奇性的會所有著強烈的好奇心,我不斷四處打量周遭的景況,沿途不斷有人熱情向謝家進打招呼問好,這些人流露出一副阿諛奉承的樣子,我認出有位是與大細界有生意往來的企業老闆。

這時有位男人喊道:「進哥!進哥!」

我循聲瞧去,與那男人打了個照面,不禁嚇了一跳,那人赫然是有女星殺手之稱的王耀暉。

謝家進臉色一沉,道:「阿暉,你仲嚟做咩啊?」

王耀暉笑道:「進哥,我雖然依家兜踎,但我都係香港會嘅會員嚟!」

謝家進嘆道:「阿暉,我一早同你講過你同我伯爺嘅事,我幫唔到手,大家一場朋友,你搵我風花說月,我歡迎嘅。」

「進哥,你幫到手嘅,你當我朋友就幫我度過依一關先,對於你嚟講嗰個數都唔係錢,你上次鬥地主,輸俾柏奇同阿隆都幾千個啦!」

王耀暉當面說出謝家進糗事,謝家進臉色陣紅陣綠,道:「就算我伯爺唔駛你還住,又有咩用?仲有柏奇伯爺嗰筆呢?你爭落通街街數,都係你自己攞嚟,你有十幾億身家唔知足,充大咗個頭。」
王耀暉用手指著自己,道:「你接掌大細界買乜輸乜,有咩資格話我?我輸唔係因為我唔得,而係個天唔鍾意我,如果我老豆係龍叔一早成功咗啦!」

王耀暉不由情面地數落謝家進,讓謝家進氣得臉色鐵青。

此時二人的爭吵已經驚動了其他人,身為主人公的樓柏奇與數名保安走了過來,他瞧見王耀暉,怒道:「喂!你唔好嚟依到搞串個party,香港會係你依啲下等人可以嚟嘅咩?你無鏡都屙篤尿照下自己個衰樣啦!保安趕佢出去!」

「王生,請你離開!」

王耀暉瞪著一眾保安員,道:「我係香港會嘅會員,你地無權趕我走。」

樓柏奇不屑地道:「以前就係,依家你想係到飲杯水都無資格啊!本身你乖乖地做我地隻狗,都可以俾番啖飯你食,但係你唔知足,妄想同我地幾家人平起平坐,最後咪連屎都無得食囉!」

被眾保安拉走的王耀暉,咒罵道:「樓柏奇,你全家生cancer,不得好死啊!」

樓柏奇聳了聳肩,輕蔑道:「狗即係狗,淨係識得吠。」

樓柏奇是環捷集團主席樓敬龍之子,相比起在脂粉叢中打滾的父親,樓柏奇可謂收斂得多,外界對樓柏奇的印象:年青、俊朗、多金是城中出名的「筍盤」,但今天一見讓我了解到他的另一面。

富豪間亦有級數之分,就如食物鏈一樣,一般富豪奴役夾心階層和基層,一般富豪亦只可以接受食物鏈更高階的超級富豪所支配,就好像剛才那個王耀暉一樣,超級富豪可以捧起他,亦可以讓他永不翻身。
樓柏奇看見謝家進仍然氣鼓鼓的樣子,便道:「進哥,唔駛同依啲契弟勞氣嘅!上去廳房,我同隆少等你好耐喇!」

謝家進點了點頭,道:「今次我唔玩鬥地主,玩其他。」

「得得得!進哥,你點話點好啦!」

謝家進一言不發跟著樓柏奇到廳房,把我留在宴會廳裡,可能在他們這些超級富豪眼中,我如同王耀暉一樣,只是依附他們為生的狗。
今晚多文
係唔係應該當全部人係虛構?map 唔到嗰幾個富豪...
王生應該係之前死左果個 神童輝

本故事純綷虛構
如有雷同實屬巧合
相比起之前平均2、3000字一日少得多

嗰陣唔知點解咁癲
成皇志留名
push
輕輕一推
再推推先
push
無文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞