(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
蔣學勤道:「等陣先,你地唔覺得怪嘅咩?成皇志佢無送到部PD192俾樂宜,咁樂宜點會攞到部電話?成皇志,嗰個樂宜有無上過你嗰個工作室?」

當初樂宜對自己吹捧了一番,我便答應對方帶她到我的工作室參觀,如果不是布正麗的來電,我可能已經與樂宜上演了一場淫賤辦公室的愛情動作片戲碼。

我道:「佢係上過我一次辦公室,但無入過倉,佢無可能會攞到我部PD192嗰喎?」

蔣學勤道:「會唔會事後,佢趁你工作室無人入咗去攞啊?」

菁姐皺著眉道:「個樂宜唔會為咗一部PD192就偷入阿志嘅工作室啩?就算佢真係咁本事入到去,要攞都攞值錢啲嘅野啦!」

蔣學勤與菁姐的「案情重組」讓我想起了紅矮星的報導,樂宜從我工作出來,被拍下髮尾濕濕的照片是長髮的,我第一次在活動認識她的時候,她是頭髮是較為短的,即是那張照片是我認識她之前被拍下;另外,蓮姨曾說在工作室看到姚智風摟著一名赤條條的女子,難道就是樂宜?

「我諗樂宜應該喺識我之前,已經入過嚟我嘅工作室。」

我向菁姐等人說出自己的推測,菁姐道:「唔駛估嚟估去,搵姚智風嚟問過清楚明白啦!」

自從姚智風在公司嗑揈頭丸,及在辦公時間胡天胡地後,我便把他調到順勢新成立的庶務部,由蓮姨牢牢去看管他,他的工作量不多,不過上班時間固定,沒有以往那般自由。

姚智風對我這樣的安排頗有微言,他以為我創立了順勢後,會給予他一個不錯的職位,然而他的學歷、經驗、工作態度,也難以讓我對他寄以厚望,這次我在辦公時間緊急去召他前來,他還以為我改變初衷。

他一走進辦公室內,看到我們一眾管理層都神色凝重地瞧著他,不禁愣了一愣。

我道:「姚智風,你坐吖!」

姚智風猶疑了半晌,還是找個位子坐了下來。
成皇志唔好心軟啊
但硬係覺得哩啲廢柴一定會做啲反骨嘢搞事
辛苦樓主寫文了
唔辛苦

我嘅興趣

依排忙,少時間可以寫文
推~
萊納 你坐啊
呢條死淫蟲最後一定會壞佢大事
希望佢可以大步檻過
終於到呢個打靶仔
留名等睇死仔點俾人插!
累人累物......
清算姚智風條打靶仔
春巴加油 慢慢寫 唔使急
究竟成皇志可以點樣拆呢
個負評人回歸
巨人
理解不能
我道:「姚智風,你老實答我,你之前有無帶過樂宜上過去我工作室?」

「吓!我…無喎?」

菁姐把問題微調道:「咁樂宜有無上過嚟?」

「吓!依層…我唔知喎!」

在我們四人的迫視下,姚智風神色很不自然。

蔣學勤怒道:「咩叫做唔知啊?你之前帶女上去,樂宜有無份?件事唔係發生好耐,你唔會唔記得啊?你知唔知道依家唔係講玩架?我地同P廠合作嘅大計隨時會玩完架?」

姚智風可能會對我持熟賣熟,亦可能對菁姐的問題敷衍了事,可是面對蔣學勤,那位蔣天殺兒子的蔣學勤,姚智風的回答不再是模稜兩可。

一向溫文的蔣學勤發怒的時候,有幾分蔣天殺的風範,姚智風連忙辯道:「之前…我係有帶樂宜上去,但係都係好耐嘅事,自從成皇志話過我之後,我就無喇。」

蔣學勤問道:「樂宜上嚟嗰陣,你有無俾佢攞走部PD192?」

「佢…係有攞走啲野,但係攞走啲咩,我就唔清楚喇!之前成皇志啲野擺係倉入面,佢都係擺喺到,有時贊助商送嘅禮物,佢都俾我同阿登攞走,今次我以為佢擺係倉入面嘅野都唔要,所以……」

蔣學勤斷言道:「咁件事好明顯啦!係姚智風帶樂宜上去工作室,樂宜就係咁攞走部機,成件事佢兩個係罪魁禍首,我地可以報警佢地,話佢地偷竊公司財產,咁我地就可以同P廠交代」

姚智風聞言驚慌失措看著我,菁姐亦道:「成皇志,其實有人同我講,姚智風同霍去登兩個一直同街外人自稱係你工作室嘅高層,利用依個身份去攞著數。」

我聞言大吃一驚,問道:「姚少,菁姐講嘅野係咪真架?」
估唔到春巴都有睇
巨人粉絲
有文推一推
多謝咁多位

因為最近好忙

無時間寫文
最近同幾位有心人做啲關於網絡小說嘅節目,大家俾下意見

https://youtu.be/EifuOsykUus

https://youtu.be/XWk2JtZ-RJI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞