(穿越、商戰、組黨)回到1998,再經歷四個寒暑

1001 回覆
104 Like 3 Dislike
有兩篇
推,好感動。居然有文
一日追番晒,比黑社會封殺我諗起金鐘國
有文推一推
運勢依家野真係好微妙
符合返身份
借運

幾年前去澳門

去有條友買成皮野大,於是跟佢二百,點知輸咗

唔知係咪搭沉船
比人執擠啫

又唔係未試過
唔該
王耀暉應該只會越來越衰,乜仲有利用價值咩?
定係想等佢自殺時大造文章?
有冇睇bbc套Sherlock Holmes?
係一個資訊自由流通既世界裡面、當你係媒體有一定影響力而你又有足夠黑材料既時候、基本上你可以打橫黎行都冇問題
文光義晨早明依個道理

所以叫阿志搞媒體
佢手上仲有隻殼

成大師 準備借殼上市

金主大世界二世祖
2002年既香港搞尼d係非常之有用、但2020既香港
佢2016年就穿越咗

2020年嘅事唔知
咁就4年
2016 係大量港豬

D年輕人上大陸溝女
原來唔經唔覺就4年
Chapter 47 自強日報

千禧年前後,有舊的報紙因經營不善而倒閉,同時亦有新的報章加入市場,企圖在這個行業分一杯羹。

兩年前紅矮星日報的加入掀起了報業的減價戰,一時間讓報紙界風聲鶴唳,一眾報業老闆不得不跟隨,繼而做成惡性循環,有不少經營不善的報館,因此規模萎縮、裁員,甚至結業。

現在一份名為自強日報的報紙加入這個競爭激烈的市場,分屬同行的一眾大小傳媒對這個新的挑戰者都不敢輕忽視之,派出旗下記者前去採訪,只因這個新的挑戰者採取一個讓他們難以置信的策略,原以為經歷一輪減價戰後,紙媒的競爭會稍緩,可是對方居然以免費作出招徠。

在自強日報的發佈會上,我作為自強日報的代表向一眾傳媒發言。
「News is free,新聞不但要自由,同樣亦都係要免費,依個係一個資訊爆炸嘅年代,所有人都有權力接觸資訊,我地點可以用金錢嚟局限市民嘅知情權,免費先可以接觸到最多群眾,嚟緊我地會喺各個地鐵站入面派發免費報紙。」

西方日報記者問道:「你地報社打住免費嘅旗號加入紙媒,會唔會為業界帶嚟惡性競爭呢?」

我道:「依個誤會真係大,其實免費報紙同傳統報紙係兩個產品嚟,免費報紙喺外國有咗好耐,佢地係用較為簡潔嘅方式去報導新聞資訊,係畀啲讀者可以係一程車嘅時間去閱讀;而傳統報紙對同一單新聞報導更詳細同深入,本身係傳統報紙嘅支持者,唔會因為咁而輕易改變習慣,唔再去支持傳統報紙,反而我覺得我地嘅加入可以做大個餅,營造一個更加好嘅閱報風氣。」

良查報的記者問道:「聽講有好多大財團去你地報紙到落報告,宏遠、神京、大細界、江氏、尚燈,依啲都係大財團?聽講大細界嘅謝家進仲以私人名義去入股你地報社?」

范孝直告訴我報紙是一行非常容易得罪別人的行業,報社被燒、招牌被拆、新聞從業員被斬也時有發生,他建議我邀請謝家進入股,在這裸大樹的遮蔭下,可以避免很多不必要的麻煩。我邀得謝家進持有自強日報一成股份的時候,辜先生還非常高興,其實他一直想與這些本地大集團打交道很久了,想不到在這次創辦自強日報時,完成他的心願。
有三文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞