急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
公立醫院最叻Hea鳩你
就算去到物理治療職業治療
做到咁上下就想趕鳩你走
真係慣曬啦
呢班痴線佬咁唔滿意咪等政府放班大陸醫生落黎醫佢地囉
到時就真係可以周街醫護啦
不過人地個牌可能係大陸淘番黎
想問暈咗幾分鐘就醒返(經常性) 係唔係冇必要入急症? 同埋如果想轉介去精神科做情緒病測試 可唔可以叫急症醫生轉介? 應該點開口?

唔該巴打 好人一生平安
真心 讀到醫嘅人啲tips/skills應該not applicable to普通人
點解你地次次抽T&S 去lab 都抽得咁少? 係咪玩野?
咁我走
我大大話話都去過好多次物理治療,我既經歷係 佢地係忙既,但都見過好認真既姑娘,亦都見過hea撚到想打鳩佢既男人,但點都好啦 ,起碼佢教你野,你返到去可以自行訓練

急症室等咁耐都check錯,想問做乜鳩
你覺得人工cut半會有double人手? 俾著係你 你會唔會留低繼續做呀 去歐州澳州做唔好?

如果急症室100個人等緊,得2個醫生睇
你會揀你等2個半鐘然後睇3分鐘,定係等8個鐘然後睇10分鐘?
吊你老母咩p牌仔
屌你老母臭閪啊
返去對住你班支那醫生啦
記住封返兩封利士啊 如果唔係醫撚死你
屌得好
條友正弱智臭西
一直覺得急症室醫生
要識哂內外全科
要抵住好多壓力
短時間內做決策
有時患者送入院無任何明顯外傷
但昏迷心跳血壓急速下降
又無病歷史
要排查病因
真係仲難過部電腦死左機搵出原因
電腦可以慢慢搵
人慢一步查出病因對症唔到下藥都會死
師兄會唔會插埋chest drain先上黎?
認真想問一問
老母有次頭暈 無力要CALL 白車
去到醫院抽血
等成幾個鐘講無事
個抽血係check咩野?
算唔算做左個body check?
扭蛋要即刻做ot
見過𡃁仔痛左成個幾星期先去睇
之後粒蛋救唔返 已經壞死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞