急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
打比佢
CMS有電話
你道明來意
佢會講
想問下你覺得護士同醫生既role係個system 上面有咩唔同
咩病可以有兩日SL?
想唔想要多個男朋友?
放工就訓啦去
又話on call 36好撚慘?
急症室醫生唔使on call 36的
有冇寫信俾手足 有冇聽court
睇a&e 有無得即刻refer 去精神科?
之前睇門診比個期好耐
有咩情況下會出現如上病徵,令你判斷咁樣係正常健康既人應有既生理現象?
樓主要唔要女朋友
me!
之前比野咬完反應太大 又紅又腫又痕
但我諗都係被蚊咬 唔想晒急症位
所以去左睇私家診所
點知個醫生最尾都係refer返我去睇急症
點解Troponin i 去到34都死唔去?
其實會搞成咁都可以blame 下個制度
醫護返工,其實主要係為左唔好做錯野,同埋上頭覺得你做野ok
我observe 到好少人真係真心為patient…
上司唔會欣賞你對patient好,但只會屌爆你做錯野,同埋捉蟲
而呢個情況,係越忙嘅ward 就越嚴重
有冇撞到靈異野
睇左三次私家門診都唔識好嘅病 係咪可以一入黎就收上房
我有個fd間唔中都會心口痛
一兩個星期一次到
呢牌就間唔中頭暈
叫極去check都唔肯
頭先就流咗一次鼻血唔知咩事
就咁睇會係有咩病
好似我之前一位叔叔嘅經歷
佢行山俾蜱蟲咬到,返左屋企後隔幾日覺得有唔舒服,但去睇醫生又得唔出咩原因,以為係普通頭暈身㷫
隔多兩星期有日真係好唔舒服,去左急症仲一度心臟停頓,雖然有刻度過危險期,但最後都係救唔返 後尾就驗到係俾蜱蟲咬到,而且錯過治療時機所致
真係好突然,要珍惜身邊人
Fuck you rubbish
成日9收症就當自己做左野
有無見過玩鱔?
打波跌親淨係知好痛但唔知邊到傷咁睇急症定跌打好
點解公立d醫生同護士全部個樣都咁閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞