急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
你自己上面又話斬一半
呢頭又彈出彈入 自圓其說

不過anyway, 你只係回應緊現職HA員工, 無回應到潛在學生(與老母) 同海外現成醫護個point喎
救護車留r 房 果陣你地個流程係點
成日彈哂啲症去PMH
燒賣好唔好食?
北大係好流
預左要睇多次
Btw 巴打女朋友冇咩事嘛而家
點解成日有symptoms都唔撩ncov
點解成日a&e無做過嘢就掉上ward (eg 條友fall都可以無係aed照過ct brain)
個ward好爆吖 唔想再收症啦ching
你肯出一百幾十/hr 請d nurses返來做part-time interpreters,你驚無人做?

醫管局唔肯做呢樣嘢
咁大單野都唔port鳩佢先講?
溝護士?
做急症定內科好?
算係講中晒香港醫療系統問題

啲錢留返做全民檢疫 明日大愚咪算
醫療 不了
事實係佢誤診喎,positive當左negative,假如受傷者唔識野 真係當發炎,又去跑跳,因落地不穩造成更多傷害呢? 你講到預左等到佢有事再算,到時會再返黎,如果佢早d知正確情況去睇私家呢?洗唔洗等幾年再返黎

巴打你都幾無同理心,不如諗下個個係你啦
試過有年發燒燒足5日,睇左幾次樓下診所食左2隻唔同嘅抗生素都係唔退,怕有咩事所以去左睇急症

分流站問完,我仲帶哂我開頭食過咩藥嘅藥包俾分流嗰個睇,探埋熱都係仲燒緊但都係分左我去非緊急等左7個鐘先見到醫生

話就話嗰時流感高峰期要等耐啲我理解但係屌你老母去攞到藥只係俾左4隻藥我,冇抗生素,其中一隻仲要係panadol

食左2日都係唔退,最後翻翻去最開頭睇嘅樓下診所,再開強力抗生素俾我先搞得掂

某情度上我都幾慶幸我未燒壞腦
有無遇過異物塞入下體嘅 Case
唔係個個都識縫針
我覺得佢點都會開既,因為真係未好,但份工會唔會炒你就唔知
遇到令你覺得最恐怖、嘔心、反胃嘅係乜case?

pS 以前可能係跳樓?
炒我好呀
工傷炒我就可以搵律師跟跟佢了
通常醫生都係注重function ,唔痛 正常生活到就唔理你
屌你老母 你班仆街成日亂鳩咁收症
人地唔想住院就咪撚收入黎喇
又DAMA 又walk away
又要call人綁 一陣又比人pro
你知唔知你地日日番工都比人屌老母呀
咩都求撚奇收入黎medical
做撚死人呀屌你
屌!
有冇試過接大肚婆case?除咗接生之外?
例如個肚俾人撞etc
你都戇鳩,放工開post唔得㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞