急症室醫生,你問我答

1001 回覆
252 Like 30 Dislike
唔係學霸最多算中游份子
啲野成日溫完又唔記得,basic science個底又打得唔好,遲啲專科讀上去都唔知點算
你有冇同事大約35歲先做醫生
好想二十尾三十頭去讀醫(如果肯收我
Not gay
點睇急症室醫生亂開X-Ray form ,濫照嘅問題?
你個同事係dr. ray?
不能上學/班,病齡8年,腹瀉,體力少,25歲胖男
https://lih.kg/2121318

你個兼職病人正職懶人賴乜醫生啊
Basic trainee
考左Primary exam,但又未夠年資考intermediate
係急症界係fresh小薯一個

深刻case上面有講
唔係
屌你老母上面扮晒持平去講醫療問題
原來又係垃圾五毛狗吠
點解啲醫生成日鬧人
成日問我點解唔早啲睇醫生
肚屙可以點屙咗兩日
點睇啲psy醫生郁啲就掉啲psy inpatient落A&E
邊有可能 你估想入就入

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1888203/
咁係無辦法,等之後科技進步,人人都有mri 做先解決倒
咁啱係你同樓上另一個呢種講法係selection bias. 正確要睇係有幾多false negative 要搵晒其他test positive 的人出黎,先真係可以知係幾多
咁你應該係廣華or QEH?
醫生咁多個,總有參差不齊
同埋如果普通傷風感冒腸胃炎,其實都係靠自己免疫系統處理,自然會康復,開藥(例如退燒藥、止屙止嘔藥)係幫你舒緩症狀,等病人康復期間無咁辛苦
有喇
呢位老醫生厲害自問我都做唔到
成個post大把人比意見你
你最後就揀個郁都唔使郁可以繼續偷懶嘅中醫方法佢繼續話自己有病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞